Kentsel yenileme sürecinde eko teknoloji kullanımı; Diyarbakır Sur ilçesi örneği
Ever since the oil crisis in 1973, it has been understood that a large amount of the
- Tez No: 559215
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BİLGE IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: kentsel yenileme, kentleşme, eko-teknoloji, inşaatta sürdürebilirlik, enerji sistemleri, Diyarbakır'da kentsel dönüşüm, Sur İlçesinde kentsel dönüşüm, urban renewal, urbanization, eco-technology, sustainability in construction, energy systems, urban transformation in Diyarbakir, urban transformation in Sur Province
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
1973'deki petrol krizinden bu yana binalarda ısıtma, soğutma ve aydınlatma için tüketilen enerjinin büyük bir kısmının, binaların tasarlanma şekline doğrudan bağlı olduğu anlaşılmaktadır. Farklı kategorilerdeki binalar farklı enerji ihtiyaçlarına sahiptir. Ancak aynı zamanda soğutma ve ısıtma ihtiyaçları için binaların enerji tüketimi iklim, bina tipi ve kurulmuş teçhizat tarafından belirlenmektedir. Buna ek olarak, yapılı çevreyi etkileyen son iklim değişiklikleri, özellikle sabit sıcaklık artışı, mevcut durumu raporlama ve doğru uygulamaları geliştirme ihtiyacını zorunlu kılmaktadır. Aynı zamanda, yoğun bir kentsel çevrenin, kendi başına bir mikro iklim oluşturduğu ve enerji dengesini etkilediği anlaşılmıştır. İklimsel, coğrafi ve konum parametrelerinin doğru yorumlanmaması, sonucun çok zor olacağını açıkca göstermektedir. Geliştirilmiş bir mimari yaklaşım hem enerji verimliliğini hem de kapalı ortam ve, sonuç olarak, halkın yaşam kalitesini arttırır. Ayrıca, minimal gelenkesel enerji tüketimi ile, aydınlatma, ısıtma ve soğutma için bir dizi teknoloji bina tasarımında güneş enerjisi kullanmak için kurulmuştur. Bu çalışmanın amacı, kentsel yenileme sürecini incelemek, bu süreçte eko teknolojinin nasıl kullanıldığını örneklerle açıklamak ve Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki kentsel dönüşüm hakkında basında yer alan haberleri analiz etmekle genel bir sonuç ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
Energy consumed in buildings for their heating, cooling, and lighting is directly linked to the way in which the buildings are designed. Different categories of buildings have different energy needs. But at the same time, energy consumption of buildings for cooling and heating needs is dictated by the climate, the type of building, and the equipment that has been installed. In addition, with recent climactic changes, especially the constant temperature increases, which affect the built environment, the need to record the actual situation and promote good practices becomes imperative. At the same time, it was realized that a densely built urban environment creates a microclimate on its own, affecting energy balance. It is obvious that without a correct interpretation of climatic, geographic, and location parameters, meeting the goals in a project a posteriori would be very difficult. An improved architectural approach improves both energy efficiency and indoor environmental quality and, consequently, the quality of life of the inhabitants. Also, a series of technologies has been incorporated in building design, utilizing solar energy in order to achieve lighting, heating, and cooling, with minimal conventional energy consumption. The aim of this study is to examine the urban regeneration process, to explain by example how eco-technology is used in this process, and to produce a general conclusion by analyzing the press reports on the urban transformation in the Sur province of Diyarbakir.