Timokinonun aspirin ototoksitesine etkisi
The affects of thymoquinone on salycylate ototoxicity
- Tez No: 559236
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET RİFAT KARASALİHOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: aspirin, timokinon, salisilik asit, ototoksite, otoakustik emisyon, işitsel beyinsapı yanıtları, aspirin, thymokinone, salicylic acid, ototoxicity, otoacoustic emission, auditory brainstem responses
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Timokinonun salisilat ototoksitesi üzerine olası protektif etkilerini elektrofizyolojik ve ultrastrüktürel olarak araştırdığımız çalışmamızda, normal işitsel beyinsapı yanıtları (ABR) ve distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) sinyal gürültü oranları (SNR) varlığı tespit edilen 28 adet erişkin pigmente hartleysuşu kobay randomize olarak 3 gruba ayrılmıştır. Grup 1 serum fizyolojik, Grup 2 salisilat+serum fizyolojik, Grup 3 salisilat+ timokinonuygulanan gruplardır. Uygulamalarintraperitoneal olarak birerkez yapılmıştır. Enjeksiyondan önce ve 2saat sonra ölçülenABR eşik cevapları, latanslar, interpikve DPOAESNR değerleri gruplar içinde ve gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Uygulamalardan 2 saat sonra ultrastrüktürel incelemeler içinkobayların temporal kemikleri hazırlanmış, kokleadakiDTH sterosilya hasarı karşılaştırılmıştır. Başlangıç ABReşik cevapları ve DPOAE SNR değerleri tüm gruplar arasında istatistiksel fark oluşturmuyordu (p>0.05). Grup içi eşik cevap farkı gruplar arasında kıyaslandığında Grup 1 ile Grup 2 ve Grup 2 ile Grup 3 arasında anlamlı istatiksel fark varken (p0.05). DPOAE SNR değerleri uygulama öncesi ve sonrası grup içinde kıyaslandığında hem Grup 2 hem de Grup 3'te anlamlı derecede düşüktü (p0.05). DPOAE SNR değerlerinin grup içi değişim farkı gruplar arasında kıyaslandığında 4000 ve 8000 Hz'de Grup 1 ile Grup 2, Grup 2 ile Grup 3 arasında anlamlı istatiksel fark varken (p0.05). Ultrastriktürel incelemelerde kontrol grubuna göre diğer gruplarda DTH sterosilyalarında bozulma mevcuttu; ancak Grup 3'deki bozulmanın Grup 2'ye göre daha az olduğunu gözlemledik. Bu çalışmada kobaylarda timokinonun salisilat ototoksitesinin etkisini azalttığı gözlemledik.
Özet (Çeviri)
In our study, we investigated the possible protective effects of thymoqinone on salicylate ototoxicity in guinea pigs by electrophysiological and ultrastructural methods. Group 1 saline, Group 2 salicylate + saline, Group 3 salicylate + thymoqinone treated groups. The drug was administered once as intraperitoneal injections. The auditory brainstem responses (ABR) thresholds, latencies, interpic values, and distortion product otoacoustic emission (DPOAE) signal to noise ratio (SNR) measured before and 2 hours after injection were statistically compared within and between groups. After measurements, temporal bones of all guinea pigs were prepared for ultrastructural examinations and hairy cell damage and cochlea degeneration in the cochlea were statistically compared. When the ABR threshold values and DPOAE SNRs were compared before Group 1, Group 2 and Group 3 drug administration, no statistically significant difference was found within the groups and between the groups (p> 0.05). ABR threshold values after Group 1, Group 2 and Group 3 drug administration were compared between the groups, there was a statistically significant increase between Group 1 and Group 2, Group 1 and Group 3 (p 0.05).Differences between ABR thresholds before and after intra-group drug administrationwerecompared between the groups, there was a statistically significant difference between Group 1 and Group 2, Group 2 and Group 3 (p 0.05).DPOAE SNR values were compared before and after drug administration within group, both Group 2 and Group 3 were significantly lower (p 0.05).DPOAE SNR values before and after drug administration change difference were compared between groups, there was a statistically significant difference between Group 1 and Group 2, Group 2 and Group 3 at 4000 and 8000 Hz (p 0.05).Ultrastructural examinations showed deterioration of OHC sterility in the other groups compared to the control group; however, the deterioration in Group 3 was less than in Group 2. In this study, we observed that thymoqinone reduced the effect of salicylate ototoxicity in guinea pigs.