İnfiliksimabın sıçanlarda testiküler torsiyon detorsiyon hasarında NF-KB, MAP kinazlar ve HSP70 üzerine etkileri
The effects of infliximab on NF-KB, MAP kinases and HSP70 on testicular torsion detorsion injury in rats
- Tez No: 559251
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNNUR ÖZBAKIŞ DENGİZ, PROF. DR. ZEHRA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Testiküler torsiyon/detorsiyon, TNF-α inhibitörü, İnfiliksimab, MAP kinaz yolağı, NF-κB, JNK, ERK, p38 MAPK, HSP70, Testicular torsion/detorsion, TNF-α inhibitor, Infliximab, MAP kinaz pathways, NF-κB, JNK, ERK, p38 MAPK, HSP70
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, testiküler torsiyon/detorsiyon (T/D) hasarına tümör nekrozis faktör alfanın (TNF-α) etkilerini ve bu etkilerde nükleer faktör kappa B (NF-kB), mitojenle aktive protein kinaz (MAPK) yolakları ve ısı şok proteini 70 (HSP70)'in katkısının olup olmadığı TNF-α inhibitörü infiliksimab (İNF) kullanılarak araştırıldı. Sıçanlar SHAM, T/D ve İNF+T/D olarak 3 ana gruba ayrıldı. Sağ testisin spermatik kordunun saat yönünde 7200 döndürülüp batına sabitlenmesi ile 3 saatlik torsiyon gerçekleştirildi. Sıçanlara detorsiyondan 10 dak önce tek doz 5 mg/kg (i.p.) İNF veya çözücüsü uygulandı. Detorsiyonun 2. ve 24. saatinde testislerin ağırlıkları tartıldı. Detorsiyonun 2. saatinde testislerde HSP70 düzeyleri ölçüldü. Detorsiyonun 24. saatinde testislerde histopatolojik hasar ve NF-kB ile JNK, p38 MAPK ve ERK 1/2'yi içeren MAPK yolakları değerlendirildi. T/D'nin uygulandığı testislerde detorsiyonun 2. saatinde ağırlık artışı, 24. saatinde ise histopatolojik hasar da artış gözlendi. Detorsiyonun 2. saatinde testis dokusundaki HSP70 düzeyleri SHAM grubunun düzeylerinden farklı bulunmadı. İNF tedavisi testis ağırlıkları, histopatolojik hasar ve HSP70 düzeyleri üzerine T/D etkisini değiştirmedi. T/D uygulamasının, detorsiyonun 24. saatinde tübül lümenine yakın spermatogenik seriye ait hücrelerde NF-kB ve ERK1/2 ile orta şiddette, seminifer tübül lümenine yakın spermatidlerde JNK ile, lümendeki sperm ve lümene yakın spermatositlerde p38 MAPK ile şiddetli immün boyanmaya neden olduğu fakat İNF tedavisinin immün boyanmanın şiddetini azaltmadığı gözlendi. Bu çalışma ile testiküler T/D hasarında NF-kB ile MAPK yolaklarından özellikle JNK ve p38 MAPK'nın germinal hücrelerde aktive olduğu gösterilmiştir. T/D sonrası gözlenen hasarın İNF tarafından azaltılmaması; TNF-α'nın testiküler T/D hasarında bu proteinlerin aktivasyonunda tek başına rol almadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study, the effects of tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) in testicular torsion/detorsion (T/D) injury and whether there is a contribution of nuclear factor kappa B (NF-kB), mitogen activated protein kinase (MAPK) pathways and heat shock protein 70 (HSP70) in these effects to investigate using infliximab (INF) as a TNF-α inhibitor. Rats were divided into 3 groups as SHAM, T/D and INF+T/D. Torsion was created by rotating the right testis 720° clockwise and maintained by fixing the testis for 3 hours. The rats were treated with infliximab 5 mg/kg (i.p.) and vehicle, at 10 min prior detorsion. Two and 24 hours after detorsion, weights of testes were measured. At the 2nd hour of detorsion, HSP70 levels were measured in the testes. At the 24th hour of detorsion, histopathological damage and MAPKK activated JNK, p38 MAPK and ERK pathways and NF-kB was evaluated in the testes. In the testis with T/D; there was the weight increase at the 2nd hour of detorsion and an increase in the histopathological damage at 24th hours of detorsion. After 2 hours of detorsion, levels of HSP70 in testicular tissue were not different from those of SHAM group. INF did not effected on testis weights, histopathological damage and HSP70 levels. At the 24th hour of detorsion, T/D application was observed to cause the İmmünological staining at the middle intensity NF-kB and ERK1/2 in spermatogenic cells and at the severe intensity JNK in the spermatids close to seminiferous tubule lümen and p38 MAPK in the sperm in lumen and close lumen in spermatocytes. However it was observed that INF treatment did not reduce the severity of İmmüne staining. This study demonstrated that NF-kB and MAPK pathways, especially JNK and p38 MAPK, are active in germinal cells in testicular T/D injury. It was that not reduced T/D injury by INF was showed TNF-α does not act alone in the activation of these proteins in testicular T/D injury.