İnfliximabın sıçanlarda testiküler torsiyon detorsiyon hasarı üzerine etkileri
The effects of infliximab on testicular torsion detorsion injury in rats
- Tez No: 558868
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNNUR ÖZBAKIŞ DENGİZ, PROF. DR. ZEHRA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İnfliksimab, Kaspaz, Sperm, Testis, Torsiyon/detorsiyon, İnfliksimab, Kaspaz, Sperm, Testis, Torsiyon/detorsiyon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Testis torsiyonu, bebeklerde ve ergenlerde yaygın olarak görülebilen, erken tanı ve cerrahi gerektiren acil ürolojik bir durumdur. Testiküler torsiyon/detorsiyonun (T/D) ana patofizyolojisinin, testisin iskemi/reperfüzyon (I/R) hasarı olduğu görülmektedir. Deneysel modellerin çoğunda kullanılan spermatik kord torsiyonu kontralateral testiste testiküler zedelenmeyi indüklediğini ve infertilite riskini artırdığını göstermiştir. Bu çalışmanın amacı, anti-TNF alfa antikoru olan infliksimabın, T/D ile uyarılan ipsilateral ve kontralateral testis hasarı üzerine koruyucu etkisinin olup olmadığı ve infliksimabın etkilerinin apoptotik yolakların modülasyonu ile ilgisinin olup olmadığını araştırmaktır. Sıçanlar tiyopental sodyum (50 mg/kg i.p.) ile anestezi edilecektir. T/D grubunda, skrotal insizyonla sıçanların sağ testisleri dışarı çıkarıldıktan sonra spermatik kord saat yönünde 720 derece döndürülüp batına sabitlenecektir. Torsiyon 2 saat sürdürüldükten sonra, spermatik korda detorsiyon uygulanarak testisler skrotuma yerleştirilecektir. Sham grubunda, uygulama ile spermatik kordun T/D `si hariç aynı işlem uygulanacaktır. Sıçanlar, infliksimab (Remicade® 5 mg/kg) ya da çözücü (salin) ile detorsiyondan 10 dakika önce tek doz intraperitoneal olarak tedavi edilecektir. Torsiyon yapılan taraftaki (ipsilateral) ve karşı taraftaki (kontralateral) testis dokuları, detorsiyon bitiminde hayvan tekrar anestezi edilerek alınacaktır. Histopatolojik değerlendirme ve apoptozis için, detorsiyonun 24. saatinde anestezi altında hayvanlar sakrifiye edilecektir. Seminifer tübüllerdeki histolojik bulgular Johnsen skorlamasına göre değerlendirilecektir. Apoptozis kaspaz 3, 8 ve 9'un immunohistokimyasal boyaması ile belirlenecektir. Sperm sayımı, testis ve kauda epididimlerin ağırlığının ölçülmesi ve sperm canlılığı, motilitesi ve anormal sperm oranının değerlendirilmesi için, sıçanlar detorsiyonun 65. gününde anestezi altında sakrifiye edilecektir.
Özet (Çeviri)
Testicular torsion is a common urologic emergency among infants and adolescents. It requires early diagnosis and surgical intervention to prevent subfertility and infertility. The main pathophysiology of testicular torsion/detorsion appears to be ischemia/reperfusion (IR) injury of the testis. Most of the experimental models used to study spermatic cord torsion showed that testicular damage is induced in the contralateral testis and that risk of infertility increases. The purpose of the present study is to investigate whether infliximab, anti TNFalpha antibody, is protective effects on T/D-induced ipsilateral and contralateral testis injury and to determine whether the effects of infliximab is related the modulation of the apoptotic patways. Rats will be anesthesied with thiopental sodium (50 mg/kg i.p.). In T/D group, after extracting out the right testis with scrotal incision, spermatic cord will be rotated 7200 clockwise and will be fixed to abdomen. After 2 hours of torsion, spermatic cord will be detorsioned and fixed to scrotum. In sham group, operations will be performed in a similar fashion except T/D. The rats will be treated with either infliximab (Remicade® 5 mg/kg i.p.) or vehicle (salin) 10 minutes before detorsion. İpsilateral and contralateral testis tissues will be taken out at the end of detorsion under anesthesia. For evaluation of histological findings and apoptosis, the rats will be sacrificed at 24 h of detorsion under anesthesia. Histological findings in seminiferous tubuli will be evaluated according to the Johnsen?s scoring system. Apoptosis will be determined by immunohistochemical staining of Caspase 3, 8 and 9. For measurement of sperm count, testes and cauda epididim weigth, and evaluation of sperm motility, viability and abnormality, the rats will be sacrificed on 65 days of detorsion under anesthesia.