Mesleki ve teknik liselerin istihdam ve yükseköğretime geçiş amaçlarına ulaşma durumu (Manisa İli örneği)
Achievement status of vocational and technical high schools regarding employment and transition to higher education (the case of Manisa province)
- Tez No: 559256
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN TUZCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki ve teknik eğitim, mesleki ve teknik ortaöğretim, endüstri meslek lisesi, Vocational and technical education, vocational and technical secondary education, industrial vocational high school
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, endüstri meslek liselerinin kuruluş amaçlarını gerçekleştirip gerçekleştirmediğini saptamaktır. Bu bağlamda mezunların işgücü piyasasına katılma durumları ve yükseköğretime geçiş durumları incelenmiştir. Tarama modeli ve görüşme tekniğinin kullanıldığı araştırmanın çalışma grubunu, Manisa işgücü piyasasında çalışan 971 endüstri meslek lisesi mezunu oluşturmaktadır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formu ile toplanarak, bilgisayarda istatistik programı programı yardımıyla çözümlenmiştir. Araştırmada, endüstri meslek lisesi mezunlarının Manisa işgücü piyasasında, eğitim aldıkları alanda çalışıp çalışmadıkları, işgücü piyasasında çalıştıkları işler ile mezuniyet yılları arasındaki ilişki, mezunlarının mezun oldukları alanlara göre yükseköğretime geçiş oranı ve mezunlarının işgücü piyasasında çalıştıkları alanlara göre aylık kazançları belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, mesleki ve teknik lise mezunlarının yükseköğretime geçiş oranı düşüktür ve mesleki ve teknik lise mezunlarının % 59'u Manisa işgücü piyasasında lisede eğitim aldığı alandan farklı bir alanda çalışmaktadır. Mezuniyet yılı günümüze yaklaştıkça mezunlar, kendi alanlarında çalışmaya yönelmişlerdir ancak lisede eğitim aldığı alandan farklı bir iş yapanlar Manisa işgücü piyasasında daha yüksek ücretlerle çalışmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine whether industrial vocational high schools fulfill their founding objectives or not. In this context, the participation status of graduates in the labor market and their transition status to higher education were examined. The study group of the research, which uses the screening model and interview technique, consists of 971 industrial vocational high school graduates working in the Manisa labor market. The research data were collected by means of an interview form prepared by the researcher and analyzed with the help of a statistical analysis software on computer. In the research, whether industrial vocational high school graduates work in the field they received education in the labor market of Manisa, the relationship between the occupations they work in the labor market and their graduation years, the rate of transition to higher education of graduates with respect to their field of education and monthly incomes of graduates in the labor market with respect to their working area were determined. According to the results of the study, the transition rate of vocational and technical high school graduates to higher education is low and 59% of vocational and technical high school graduates work in a different field than the one for which they receive education in the labor market of Manisa. As the year of graduation approaches to present day, graduates tend to work in their own fields, but those who work in a field different from the one for which they received education at high school work for higher wages in the Manisa labor market.