Sakarya belediyelerinin stratejik planlarının spor yönüyle incelenmesi
Analysis of strategic plans of Sakarya municipalities by sports direction
  1. Tez No: 559327
  2. Yazar: FAİK ORHUN TAPŞIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. LEVENT ATALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Plan, Belediye, Spor Hizmet ve Yatırımları, Strategic Plan, Municipality, Sport Service and Investments
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı belediyelerin stratejik planlarını spor yönüyle incelemek ve stratejik planları olan belediyelerin ilgili yöneticilerinin görüşlerinin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırmada stratejik planların incelenmesi boyutunda nüfusu 50 bin ve üzeri olan belediyelerin plan yapma zorunluluğu olduğundan dolayı 16 belediyeden yedi belediyenin stratejik planları incelenmiş ve literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın diğer boyutunda ise belediye yöneticileriyle görüşmeler yapılmıştır. Stratejik planlardan ve görüşmelerden elde edinilen veriler nitel araştırma yöntemine uygun olarak sistematik bir şekilde sunulmuştur. Bulgular: Yöneticilerin görüşme sorularına verdiği öncelikli cevaplara bakıldığında belediyelerin maddi imkanlarının ortaya konulması, ihtiyaçların belirlenmesi, mekânsal planlama yapma, ulaşım, mevcut durumun analiz edilmesi, nüfus yoğunluğu ortaya konulması şeklinde konular olduğu görülmüştür. Belediyelerin spor hizmet ve yatırımları konusunda çevre yönetimi(rekreasyon faaliyetler), ulaşım planlaması(bisiklet yolu), kültürel gelişim ve turizm, kentin gelişimi için spor projeleri yapmak, paydaşlarla işbirliği(spor dernekleri, amatör spor kulüpleri federasyonu ve diğer kuruluşlar) yapılmasına yönelik planlar boyutunda olduğu görülmektedir. Elde edinilen veriler ışığında halka en yakın olan belediyeler spor hizmet ve yatırımları konusunda gerekli adımları atarak yatırımlara yönelik çalışıldıkları görülmüştür. Belediyelerin daha çok maddi kaynak ve imar planının yetersizliğinden dolayı sıkıntı yaşadıkları söylenebilir. Sonuç: Sonuç olarak belediyelerin stratejik planlarında farklı boyutlarda spor hizmetleri ve yatırımlarına yönelik ifadelere yer verildiği görülmüştür. Ayrıca yönetici görüşlerinde mevcut duruma ve planlamalara yönelik hususları ifade ettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to examine the strategic plans of the municipalities in terms of sport and to determine the opinions of the managers of the municipalities who have strategic plans. Methods: Since the municipalities with a population of 50 thousand and over are obliged to make plans of 7 municipalities out of 16 municipalities have been examined and literature review has been done. In the other dimension of the survey, meetings were held with municipal administrators. The data obtained from strategic plans and negotiations have been presented in a systematic manner in accordance with qualitative research methodology. Results: Considering the answers given by the administrators to the interview questions, it was seen that the municipalities had their financial possibilities, determination of needs, spatial planning, transportation, analysis of current situation, population identity. Plan for the municipalities to carry out environmental projects (recreational activities), transportation planning (bicycle route), cultural development and tourism, sports projects for urban development, cooperation with stakeholders (sports associations, amateur sports club federations and other organizations). The municipalities that are closest to the public in the light of the acquired data have been working towards investments by taking necessary steps in sports services and investments. It can be said that the municipalities are experiencing difficulties due to insufficient financial resources and development plan. Conclusion: As a result, it has been seen that the municipalities strategic plans include expressions about sports services and investments in different dimensions. Also,current situation and planning issued have been identified in executive opinion.