1985- 2017 dönemi İller Bankası reorganizasyon politikalarının tamamlayıcı analiz yaklaşımı çerçevesinde çözümlenmesi
The analysis of the reorganization policies of İllerbank within the framework of the complementary approach in the period of 1985- 2017
- Tez No: 559363
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZGÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Kamu Yönetimi, Maliye, Banking, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası Analizi, Tamamlayıcı Yaklaşım, İller Bankası Reorganizasyon Politikaları, 1/371 sayılı Kanun Tasarısı, 6107 Sayılı Kanun, Analysis of Public Policy, Complementary Approach, İller Bankası Reorganization Policies, Draft Law with 1/371 serial number, the law with 6107 Serial
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 616
Özet
Karmaşık yapıdaki kamu politikalarının çözümlenebilmesini sağlayan kamu politikası analizi, olguların açıklanabilmesi için geliştirilen basitleştirilmiş bakış açısını ifade eden kavramsal bir modelle yapılabilir. Farklı modellerin öngörülerinin beraberce kullanılmasını öngören“tamamlayıcı yaklaşım”Türkiye'deki devletin oyun alanına giren makro ve meso boyuttaki politikaların analizinin daha tutarlı olmasını sağlayan kavramsal zemini hazırlama potansiyeline sahiptir. Bu çalışmada, Türkiye'deki makro ve meso düzeydeki en önemli politika alanlarından birini oluşturan kamu yönetimi ve yerel yönetim reformlarının analizinde elverişli bir zemin oluşturacak Türk siyasal kültürünün şekillendirdiği tarihsel arka plan, sosyo-ekonomik koşullar, kurumsal yapı ve elitlerarası ilişkilerin dâhil edildiği farklı kamu politikası analiz modellerinin“tamamlayıcı yaklaşım”dâhilinde harmanlandığı çözümleme yaklaşımı benimsenmiştir. Türk siyasal kültürünün yansımasının net şekilde okunabildiği, siyasal sistemin çevresinden doğan girdi-taleplerin problemi doğurduğu ve tepeden inmeci yöntemle uluslararası kuruluşlar tarafından problemin tanımlanarak siyasal gündeme sokulduğu İller Bankası reorganizasyon politikaları, Türkiye'deki makro ve meso düzeydeki kamu yönetimi reform politikalarının analizi için uygun bir örnek teşkil etmektedir.“Tamamlayıcı yaklaşımın”sunduğu çerçeve dâhilinde İller Bankası reorganizasyon politikaları örnek olay olarak seçilmiş olup çözümlemede“siyasal sistemler analizi yaklaşımı”,“nedensellik hunisi yaklaşımı”,“kurumsal model, ”elitist model ile Grindle ve Thomas'ın araştırması“, ”Kingdon'ın çoklu akış modeli“ ve ”süreç analizi modeli" beraberce kullanılmıştır. Politika çözümlemesi girişiminde, 1/371 sayılı Kanun Tasarısının ve 6107 sayılı Kanunun Genel gerekçesinde ve dahi İller Bankasının Stratejik Planlarında vurgulandığı üzere yatırım ve kalkınma bankasına dönüşme hedefi ele alınıp değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Public policy analysis, a process enabling us to decipher complex public administrative policies, is conducted through a vulgarized conceptual model developed for elucidating phenomenon. The“complementary approach”which assumes mutual utilization from foresights of different models displays potential for paving more solid conceptual ground analyzing macro- and meso-policies that fall into government's area of interest in Turkey. In the present study, an analysis approach, the blend of relationships between administrative structure and elite groups, socio-economic conditions, and historical background, one of the most prominent politics domain at macro- and meso-level in Turkey, which would pave a solid ground for analysis public and local administration concepts is adopted. The reorganization policies concentrated on the“İller Bankası”from which Turkish political culture could be viewed, in which demands of political groups cause problems, from where problems are laid out by international institution through compulsory methods to bring into political agenda, cast a valuable example for further analysis of public administration reforms at macro- and mesolevels in Turkey. Within the scope of the“complementary approach”,reorganization policies of“İller Bankası”wereselected as the case study while“the approach of political systems analysis”,“the approach of causality hopper”,“institutional model”,“elitist model and Grindle and Thomas's research”,“Kingdon'smultiple streams model”and“process (stages) analysis model”were utilized in the analysis process of the case jointly. In the policy analysis phase, as it is implied within the draft law with 1/371st serial number and the law with 6107 serial number as well inthe strategic corporate plans of“İller Bankası”, the target of evolution into an investment and development bank was taken into consideration.