Siyerin tefsire kaynaklığı: Mukâtil b. Süleyman örneği
Sîrah as a source of tafsir; in the context of Mukatil b. Suleyman
- Tez No: 559395
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MAHFUZ SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Siyer, Mukâtil b. Süleyman, Esbâb-ı Nüzul, Kronoloji, Quran, Sîrah, Mukâtil b. Süleyman, Asbab al-nuzul, Chronological
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu tezde, Hz. Peygamber'in (sav) hayatını konu alan siyerin, tefsir ilmine kaynaklığı Mukâtil b. Süleyman'ın (ö.150)“Tefsîrü'l-Kebir”adlı eseri üzerinden incelenmiştir. Bir bütün halinde elimize ulaşan en eski tefsir olan Mukâtil'in bu eseri, Hz. Peygamber'in hayatı ile Kur'an'ın nüzulü ve tefsiri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Bu amaçla Mukâtil'in tefsirinde yer verdiği sebeb-i nüzul rivayetleri ve siyer bilgilerinin kullanımı kronolojik olarak araştırılmıştır. Sonuç olarak Hz. Peygamber'in hayatındaki olgu ve olaylar birçok ayetin iniş sebebi olduğu gibi bu ayetlerde kullanılan dil, yapılan tasvirler ve bahsedilen kişiler, o döneme ait olgularla tefsir edilmiştir. Bu durum siyerin, sebeb-i nüzule ve tefsir ilmine kaynaklığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relation between prophetic biography, which deals with the life of the Prophet and the science of tafsir according to the“Tefsirül Kebir”- the earliest book of Qur'an tafsir we have- was written by Mukatil b. Süleyman. Thus, the relationship between the life of the Prophet and interpretation and revelation of the Qur'an was studied. The use of prophetic biography data and sebeb-i nüzul narrations in the interpretation of the verses were addressed on the chronological. As a result, the facts and events in the life of the Prophet were the reason for the descent of many verses. The language used in these verses, the portrayals made and the persons mentioned are interpreted with respect to the events of the facts of that period. This indicates the science of siyer can be a good resource with respect to for the reason of esbab-ı nuzul and the explanation of tafsir-il Quran.