Amatör Futbol Ligi oyuncularının, farklı değişkenlere göre sportif öz yeterlilik düzeylerinin incelenmesi
Investigation of sporting self-efficacy levels of Amateur football league players according to different variables
  1. Tez No: 559407
  2. Yazar: HARUN DİŞLİTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR BARIŞ CİHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Amatör, Öz yeterlilik, Football, Amateur, Self-efficacy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı amatör futbol liglerinde küçük futbolcu oynatmanın, oyuncu üzerindeki sportif öz yeterlilik düzeylerine etkisinin incelenmesidir. Araştırma 2018-2019 sezonu amatör futbol liglerindeki oyunculara yönelik olup toplam 320 futbolcuya uygulanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Vealey (1986) tarafından geliştirilen Yıldırım (2009) tarafından Türkçeye uyarlanan“Sürekli Sportif Kendine Güven Ölçeği”(SSKGÖ) ile araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Elde edilen veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde öncelikle tanımlayıcı istatistikler incelenmiştir. Veriler, ilk olarak normallik testleri ile sınanmıştır. Bu kapsamda yapılan normallik testi (çarpıklık-basıklık) verilerin normal dağılıma sahip olduğunu göstermiştir. Bu nedenle de parametrik testler uygulanmıştır. Çalışmanın güvenirliği açısından Cronbach's Alpha testine tabi olmuş, çalışmada ayrıca bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi testi, sıklık analizi ve ki-kare testi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre; konuyla ilgili araştırmalar dikkate alındığında, öz yeterlilik üzerine yapılmış çalışmaların olduğu ancak amatör futbolcu ve genç oyuncular ile ilgili yapılmış araştırmanın olmadığı görülmektedir. Bu sebepten bu çalışmanın hem alanda eksik olan boşluğu doldurması hem de yeni çalışmalara kaynak oluşturması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of playing small football player in amateur football leagues on sportive self-efficacy levels. The research is aimed at players amateur football leagues in the 2018-2019 season and applied to 320 players in total. In the study,“Continuous Sportive Self-Confidence Scale (SSKGÖ) developed by Vealey (1986) Yıldırım (2009) and”Personal Information Form tarafından developed by the researcher. The data obtained were analyzed through the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). In the analysis of the data, descriptive statistics were examined first. The data were first tested with normality tests. In this context, the normality test (skewness-kurtosis) showed that the data had a normal distribution. For this reason, parametric tests were applied. For the reliability of the study, Cronbach's Alpha test was used besides independent sample t-test, one-way analysis of variance test, frequency analysis and chi-square test were used. According to the results of the research; when the related researches are taken into consideration, it is seen that there are studies on self-efficacy, but there is no research about amateur footballers and young players. For this reason, this study is thought to be important both in terms of filling the gap that is missing in the field and creating a source for new studies.