Temporomandibular eklemde redüksiyonlu disk deplasmanı olan hastalarda vitamin D seviyesinin hastalığa etkisinin biyokimyasal ve genetik yöntemlerle değerlendirilmesi
Biochemical and genetic evaluation of vitamin D levels in patients with reduction disc displacement in temporomandibular joint
  1. Tez No: 559478
  2. Yazar: SERKAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KEMAL TÜMER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Diş Hekimliği, Genetik, Biochemistry, Dentistry, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Tmd/tk, Vdr, Bsml Polimorfizm, Temporomandibular Bozukluklar, D Vitamini, Dc/Tmd, Vdr, Bsml Polymorphism, Temporomandibular Disorders, Vitamin D
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Genetik varyasyonlar temporomandibular eklem rahatsızlığı ve disk deplasmanları duyarlılığında rol oynayabilir. D vitamini reseptörü (VDR) gen polimorfizmlerinin kas rahatsızlıkları, disk dejenerasyonuna bağlı patolojiler, özellikle osteoartrit ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, VDR polimorfizmlerinin ve serum d vitamini seviyesinin temporomandibular eklemde redüksiyonlu disk deplasmanına yatkınlığı olup olmadığını değerlendirmektir. Yöntem Çalışmaya Tmd/Tk sınıflamasına göre Tme'de redüksiyonlu disk deplasmanı tanısı almış 104 hasta (28.64 ± 10.11) ve 102 sağlıklı kontrol(31.48 ± 11.33) dahil edildi. Olguların periferik kan örneklerinden DNA izolasyonu yapılarak VDR BsmI genotipi belirlendi. Hasta ve kontrol grubundan serum d vitamini (25 oh)d değerleri ölçüldü. Bulgular Hasta grubunda sırasıyla bb, Bb, BB genotipi %30,7, %52,9, %16,4; kontrol grubunda ise sırasıyla bb ,Bb , BB genotipi %16,7, %55, %28,3 sıklıkta görüldü. Sırasıyla bb ve BB genotipi gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,022- p=0,045). Allel frekansı ise hasta grubumuzda b alleli için %57,2, B alleli için %42,8 kontrol grubumuzda b alleli için %44,1, B alleli için %55,9 olarak saptandı. B ve b allelleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu.(p=0,01). D Vitamini seviyesi (25-OH D) hasta grubunda 13,2±11 ng/ml, kontrol grubunda ise 18±10 ng/ml 'dir. P değeri 0,05 ten küçük olduğu için (0,008) vitamini seviyesi ile tme'de redüksiyonlu disk deplasmanı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olabileceği belirlendi. Tartışma ve Sonuç Vitamin D reseptör geni BsmI polimorfizminde b alleli ve bb genotipinin redüksiyonlu disk deplasmanı için yatkınlık oluşturabileceği, B allelin ve BB genotipinin koruyucu olabileceğini belirledik. Yine serum D vitamini seviyesi düşüklüğü ile tme'de redüksiyonlu disk deplasmanı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki belirledik. İleride yapılacak çok merkezli çalışmalarla Vdr polimorfizmi hastalıkta markır olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction Genetic variations may play a role in the sensitivity of temporomandibular disorders and disc displacements. Vitamin D receptor (VDR) gene polymorphisms have been shown to be associated with muscle disorders, disc degeneration pathologies, especially osteoarthritis. The aim of this study was to evaluate the susceptibility of VDR polymorphisms and serum vitamin d levels to disk displacement with reduction at the temporomandibular joint. Material method The study included 104 patients (28.64 ± 10.11) and 102 healthy controls (31.48 ± 11.33) who were diagnosed as having a disk displacement with reduction at the temporomandibular joint according to the Dc/Tmd classification.DNA isolation was performed from peripheral blood samples of the cases and VDR Bsml genotype was determined.Serum vitamin D (25 oh) d values were measured from the patient and control groups. Results In the patient group, respectively, bb, Bb, BB genotype was 30.7%, 52.9%, 16.4%; in the control group, respectively, bb, Bb, BB genotype was 16.7%, 55% and 28.3%. The bb and BB genotypes were found to be statistically significant between the groups (p = 0.022- p = 0.045). Allel frequency was 57.2% for b allele, 42.8% for B allele in our patient group, 44.1% for b allele and 55.9% for B allele in our control group. A statistically significant relationship was found between B and b alleles (p = 0.01). Vitamin D level (25-OH D) was 13.2 ± 11 ng / ml in the patient group and 18 ± 10 ng / ml in the control group. Since P value was less than 0.05 (0.008), we found that there was a statistically significant relationship between vitamin D level and disk displacement with reduction at the temporomandibular joint. Discussion And Conclusion We determined that vitamin D receptor gene B polymorphism could predispose to B-alleli and BB-genotype reduction disc displacement, and that b-Alleli and BB-genotype could be protective. We also found a statistically significant relationship between low serum vitamin D levels and disk displacement with reduction at the temporomandibular joint. Vdr polymorphism can be used as a marker in the future with multicentre studies.