Mitoloji ve mitoslar kapsamında bireylerin tanrılaşma düşüncesi
Deification of individuals within the scope of mythology and myths
- Tez No: 559494
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERMİN ORTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Mitos, Tanrılaşma, Westworld, Carl Gustav Jung, Arketip, Myhthology, Mythos, Deify, Westworld, Carl Gustav Jung, Archetype
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Mitoloji insanların her zaman etkisinde olduğu bir mitoslar bütünüdür. İnsanlar farkında olmadan ya da bilerek kökenini oluşturan mitolojinin etkisi altında yaşamaktadır. Davranışlarını ve hayatını bu etki altında sürdürerek biçimlendirir. Mitolojilerin ve mitosların günümüze kadar gelmesi hala onları bir yerlerde canlı tutan insanların, toplumların varlığını kanıtlamaktadır. Mitolojik anlatılar toplumlarda ortak bir dil oluşturup, insanları ortak bir yaşayışa yönlendirmiştir. Bu sebeple bu bağdan kopmak o kadar kolay değildir. Mitoloji imgeleri hepimizin içinde olan ruhsal potansiyelin birer yansımasıdır. Bu imgeleri gözümüzde canlandırarak, bu ruhsal potansiyelin gücünü hayatımızda uyandırmış oluruz. Mitolojilerde geçen onlarca tanrının, kahramanların, büyük olayların günümüzde ki anlatılarla bağdaşması da çokça görülmektedir. Dinlerin ortaya çıkması ve bu düzenin değişmesi göz ardı edilemez. Ancak bireylerin içlerinde hala o arketipleri taşıması aşikardır. Bize sunulan popüler anlatılarda da bu durum böyledir. Bireylerin tanrılaşma düşüncesi içerisinde bu arketiplerden beslendiği göz önüne alınmalıdır. Bu arketiplerin varlığını bolca görebileceğimiz Westworld anlatısının çözümlemesi bize bu konuda yardımcı olacaktır. Westworld anlatısı bir televizyon anlatısı olsa da televizyon anlatısının işleyişi sinema anlatısının işleyişiyle örtüşmektedir. Bu çalışmada bireylerin yaşamı şekillendirme ve yaşamı yaratma arzusuyla birlikte tanrılaşma düşüncelerinin temelleri ve bu göstergelerin popüler anlatılarda bizlere nasıl yansıtıldığı açıklanacaktır. Elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemi kullanılarak yorumlayıcı yaklaşımla çözümlenecektir. Carl Gustav Jung, kurucusu olduğu Analitik Psikoloji ve bununla bağlantılı kolektif bilinçdışı olgusuyla başta psikoloji olmak üzere, disiplinler arası çalışmalarda sıkça başvurulan bir kuramcıdır. Jung'un çalışmalarında ele aldığı arketipler birçok dizi ve sinema filmi çözümlemesinde kullanılmaktadır. Bu yüzden yararlanacağımız diğer bir yaklaşım Jung'un anlatılarındaki öğretiler olacaktır.
Özet (Çeviri)
Mythology is a collection of myths that people are always influenced by. People live under the mythology which composed their origin whether knowingly or unknowingly. They shape their behaviors and lives under this influence. The fact that mythologies and myths have survived to the present day proves the existence of societies that still keep them alive. Mythological narratives have created a common language in societies and have directed people to a common life. Therefore, it is not so easy to break away from this bond. Mythology imagery is a reflection of the spiritual potential of all of us. By visualizing these images, we awaken the power of this spiritual potential in our lives. It is widely seen that tens of gods, heroes, big events described in the myths are compatible with today's world narratives. The emergence of religions and the change of this layout cannot be ignored. However, it is obvious that individuals still carry the archetypes inside them. In the popular narratives that presented to us the case is like that. It must be considered that individuals are fed by these archetypes within the idea of deity. The analysis of the Westworld narrative, where we can see a lot of these archetypes, will help us about this issue. Although the narrative of Westworld is a television narrative, the process of the television narrative complies with the process of the cinema narrative. This study will be explained the fundamental ideas of deity with the desire of individuals to shape life and create life and how these indicators are reflected in popular narratives. The data obtained will be analyzed by using interpretive approach using descriptive analysis method. Carl Gustav Jung, where he is the founder of Analytical Psychology and the associated collective unconsciousness phenomenon, is a frequently used theorist in interdisciplinary studies. The archetypes that Jung mentioned in his work are used in many series and cinema film analysis. Therefore, another approach that we will use will be the doctrines in Jung's narratives.