Hasta refakatçilerinin hastane enfeksiyonları hakkında bilgi düzeyleri, tutum ve davranışlarının belirlenmesi
Determination of patient companions' knowledge level abouthospital infections, their attitudes and approaches
- Tez No: 559513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hastane enfeksiyonları, hasta refakatçisi, bilgi düzeyi, tutum, yaklaşım, Infection, hospital infections, patient companion, attitude, approach
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyonları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Hastane enfeksiyonları, hastanede bulunan hasta, sağlık personeli, refakatçi ve ziyaretçilerin sağlığını yüksek oranda tehdit eden sağlık hizmetleri ilişkili enfeksiyonlardır. Hastane enfeksiyonlarının oluşmasında ve önlenmesinde hasta refakatçileri önemli bir yere sahiptir. Bu tanımlayıcı ve kesitsel çalışma ile hasta refakatçilerinin hastane enfeksiyonları hakkında bilgi durumları ile tutum ve yaklaşımlarının belirlenmesi amaçlandı. Çalışma, Temmuz 2018– Haziran 2019 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın evren ve örneklemini Kahramanmaraş il merkezindeki Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ)'ne bağlı Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (SUAH) ile Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi (NFŞH) bünyesindeki tıbbi onkoloji ve hematoloji servisi, enfeksiyon hastalıkları servisi ile palyatif bakım servisinde tedavi görmekte olan hastaların yanında bulunan hasta refakatçileri ile gerçekleştirildi. Araştırma, ulaşılabilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 500 hasta refakatçisi ile tamamlandı. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu (KBF)”ve“Hastane Enfeksiyonları Hakkında Bilgi Tutum ve Yaklaşım Soru Formu”nu içeren bir anket formu kullanıldı. Araştırmanın yapılabilmesi için etik kurul onayı ile kurum izinleri alındı. Toplanan veriler bilgisayar ortamında SPSS 23.0 istatistik paket programları ile değerlendirildi. Araştırıma verilerinin değerlendirilmesinde; sayı ve yüzde dağılımları, tanımlayıcı istatistikler, Ki-Kare analizi, Pearson Korelasyon analizleri kullanıldı. Araştırmaya katılan hasta refakatçilerinin yaş ortalamasının 40, %20'sinin ise 26-33 yaş aralığında, %57.6'sının kadın, %71.6'sının evli ve %26.2'sının öğrenim durumlarının lise düzeyinde olduğu belirlendi. Hasta refakatçilerinin refakat ettikleri hastaların %49.4'ünün kanser ve %20.6'sının enfeksiyon tanılarıyla yattığı, refakatçilerin %62.0'sinin hastaya refakat eden bir kişi olduğu ve refakatçilerin ortalama 12 gün hastaya refakat ettikleri saptandı. Refakatçilerin; %40.2'sinin hastane enfeksiyonlarını bildikleri ancak %54.2'sinin hastane enfeksiyonları ve korunma yolları konusunda bilgi almadıkları ve %80.4'ünün hastane enfeksiyonu konusunda bilgilerinin yeterli olmadığı saptandı. Refakatçilerin %54'ünün III hastasına temas eden hastane tıbbi atıklarını doğru (kırmızı poşete) tıbbi atık kovalarına attıkları belirlenirken, %46'sının hastane tıbbi atıklarını yanlış atık kovalarına-poşete (siyah ya da mavi poşet) attıkları ve refakat ettiği hastaya hastane enfeksiyonu bulaşmaması için önlemlere %86.5'inin uyduğu belirlendi. Refakatçilerin eğitim düzeyi ile hastane enfeksiyonları bilgi durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p0.05) olmadığı belirlendi. Refakatçilerin hasta yanında refakat ettikleri süre ile hastada hastane enfeksiyonu gelişme durumu arasında anlamlı ilişki (p0.05) belirlendi. Hasta refakatçileri, hastane enfeksiyonu konusunda bilgilerini yeterli bulmadıkları ve hastane enfeksiyonları hakkındaolumlu tutum ve yaklaşım sergiledikleri belirlendi.
Özet (Çeviri)
Nosocomial infections are health-related infections that threaten the health status of patients, health personnel, companions and visitors. Patient companions play an important role in the development and prevention of nosocomial infections. This research was carried out in descriptive and cross-sectional design in order to determine the information states and attitudes and approaches of the patient relatives about hospital infections. The study was conducted between July 2018 and June 2019 The population of the study consists of care services were provided with the patient relatives accompanying the patients who were being treated in the medical oncology and haematology service, infectious diseases service and palliative care service in the Health Research and Application Hospital of Kahramanmaraş Sütçü İmam University, which is located in the city center of Kahramanmaraş and which provides general diagnosis and treatment and care services, and in Necip Fazıl City Hospital of Kahramanmaraş Provincial Health Directorate. The study was completed with 500 patients who could be reached and accepted to participate in the study. A questionnaire was used as a data collection tool in the form of 'Personal Information Form' and 'Knowledge and Approach about Hospital Infections' Questionnaire. In order to carry out the research, the company has been granted with the approval of the ethics committee. The collected data were evaluated with SPSS 23.0 statistical package programs in computer environment. In the evaluation of the data; frequency and percentage distribution, descriptive statistics, Chi-Square analysis, Pearson Correlation analysis were used. It has been determined that the average age of the patient companions participating in the study was 40 years, 20% were in the 26-33 age range, 57.6% were women, 71.6% were married and 26.2% were at high school level. It was found that the patients who were accompanied by the patient attendants were mostly diagnosed with cancer and infection, usually accompanied by one person, and the attendants accompanied the patient for an average of 12 days. It has been determined 40.2% of companions knew about hospital infections; however, it V has been detected that 54.2% did not receive information about nosocomial infections and prevention methods, and 80.4% did not have enough information about nosocomial infections. While 54% of companions dispose of hospital medical waste in contact with their patients in the correct (red bag) medical waste buckets, 46% of them dispose of hospital medical waste in the wrong waste buckets (black or blue bag) and 86,5% of the companions adhere to the measures to prevent the hospital infection. There was a statistically significant difference between the education level of companions and their knowledge of hospital infections (p 0.05) between the information status of hospital infections and gender, marital status, working status, income status, accompanying hospital and patient service, living with the patient of the companion. While there was a significant relationship (p 0.01). The patients' companions were not satisfied with their knowledge about hospital infections and they had positive attitude and approach towards hospital infections.