Hentbolcularda sekiz haftalık kuvvet antrenmanının sürat, dikey sıçrama ve kuvvet üzerine etkisi
The effect of eight-week strength training on speed, vertical jumping and strength in handball players
  1. Tez No: 559603
  2. Yazar: MEHMET HİLMİ GÖKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURTEN DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hentbol, Kuvvet, Piramit Antrenman, Sürat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Hentbolculara uygulanan 8 haftalık kuvvet antrenmanının sürat, dikey sıçrama ve kuvvet üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmaya Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi erkek hentbol takımında oynayan 17 gönüllü katılmıştır. 17 gönüllü antrenman grubu (n= 9) ve kontrol grubu (n= 8) olarak rastgele ikiye ayrıldıktan sonra antrenman grubuna 8 hafta boyunca teknik taktik antrenmanın yanında piramit kuvvet antrenmanı uygulanırken, kontrol grubuna sadece teknik taktik antrenman yaptırılmıştır. Katılımcıların boy, kilo ve beden kütle indeksi ölçümleri yapılmıştır. Katılımcılara 8 haftalık antrenman programı öncesi ve sonrasında 1 maksimum bench press, 1 maksimum squat testi, dikey sıçrama testi ve 20 metre sürat testi uygulanmıştır. Tüm bu veriler Windows 10 işletim sistemi altında çalışan SPSS 23.0 programında analiz edilmiştir. Wilcoxon sıralı işaretler testi ve Man Withney u testi uygulanmıştır. Bulgular: Analizler sonucunda, elde edilen bulgulara göre; antrenman grubunun 1 maksimum bench press ve squat testi sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunurken (p< 0,05), kontrol grubunun sadece dikey sıçrama testinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p< 0,05). Gruplar arası karşılaştırma yaptığımızda ise grupların ön test sonuçlarında sadece 1 maksimum bench press testinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunurken (p< 0,05), grupların son test sonuçlarında bench press, squat ve dikey sıçrama testlerinde istatistiksel olarak anlamlılık saptanmıştır (p< 0,05). Sonuçlar: Araştırma verilerinden elde edilen sonuçlara göre; hentbolculara uygulanan piramit kuvvet antrenmanının olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Is to examine the effect of 8-week strength training applied to handballers on speed, vertical jump and strength Tool and Method: This study consists of 17 male handball players playing in Manisa Celal Bayar University Sport Sciences Faculty. After randomly divided into two groups of volunteers as training group (n=9) and control group (n=8), training group received technical and tactical training as well as pyramid strength training whereas control group only received technical and tactical training. Body height, weight and body-mass index measurements of participants were realized. In pretest and posttest, participants took 1 maximum bench press and 1 maximum squat test, vertical jump test, and 20 meters speed test. Data were analyzed in SPSS 23.0 working under Windows 10 operating system. For analysis, Wilcoxon signed ranks test and Man Withney u tests were applied. Findings: As a result of analyses and obtained data; while there is a significant difference in level in 1 maximum bench press and squat tests in training group (p< 0.05), there is a significant difference only in vertical jump test in level in control group (p< 0.05).