Jean Baudrillard felsefesinin metodolojik analizi
Methodological analysis of the Jean Baudrillard philosophy
- Tez No: 559646
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. FEYZA ŞULE GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Baudrillard, simulation, real, hiper-real, simulacrum, indicator
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Modern sonrası teknoloji ve bilimin etkisiyle kendini gösteren çürüme durumu, aydınlanma aklının ön plana çıkardığı üst anlatıların meşruiyetinin sorgulanmasına sebep olmuştur. Güçlü modern kurumların ve yapıların gözden düşmesi, postmodern durumun ortaya çıkmasına ortam hazırlamıştır. Postmodern bilgi anlayışı esnek, karmaşık ve heterojen bir özelliğe sahiptir. Filozoflar tarafından postmodern durumun en büyük problemi hakikatin ve anlamın buharlaşması olarak görülmüştür. Bu çalışma Baudrillard'ın“simülasyon”ve“simülakr”kavramları aracılığıyla içinde bulunduğumuz çağın esas problemlerinden biri haline gelen hakikatin kaybolduğu savı, anlam problemiyle ilişkisinde oluşturulmuştur. Jean Baudrillard sanayi devriminden sonra hakikatin ve anlamın aldatmaca ile kaybolduğu görüşünü savunmaktadır. Baudrillard içinde bulunduğumuz çağı genel olarak simülasyon çağı olarak tasvir etmektedir. Simülasyon evreni var olan her şeyi çerçevelemiştir. Bu çağda gerçeklik yok edilmiş ve anlam ortadan kaldırılmıştır. Öznenin içinde bulunduğu karmaşa hali, Baudrillard'ın felsefesindeki temel kavramlar ve anlam sorunsalı bağlantısında ortaya konulmuştur. Anahtar Kavramlar: Baudrillard, simülasyon, gerçek, hiper-gerçek, simülakr, gösterge.
Özet (Çeviri)
The decadence observed in technology and science in post-modern era resulted in the questioning of the metanarrative put forwad by the enlightened mind. Fall from grace of mighty modern structures and institutions paved the way for postmodern era. The understanding of postmodern knowledge is constituted of a complex, flexible and heterogeneous structure. The main issue with this structure is considered to be evaporation of meaning by yhe philosophers. This thesis, the argument that there is no truth, which we have concluded through“simulations”and“simulacr”concepts of Baudrillard and which has become on of the basic problems of the age we are in, is addressed with regard to meaning problems. Jean Baudrillard argues that after the industrial revolution, truth and meaning were lost with decepiton. Baudrillard depicts the era that we are in as the age of simulation in the most general sense. The simulation universe has framed everything that exists. Reality has been destroyed, meaning has been lifted. The state of confusion that experience is revealed in the basic consepts of Baudrillar's philosophy and his meaning were lost with deception.