İskemik inme vakalarında D vitamini ve homosistein düzeylerinin akut değişimlerinin incelenmesi
Investigation of acute changes in vitamin d and homocysteine levels in ischemic stroke cases
- Tez No: 559695
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: İskemik İnme, D Vitamini, Homosistein, Beyin kaynaklı nörotrofik faktör, Ischemic Stroke, Vitamin D, Homocysteine, Brain-derived neurotrophic factor
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Serebrovasküler hastalıklar içerisinde yer alan inme ise beyin kan akımındaki bozulmaya bağlı olarak oluşan, ölümle sonuçlanabilen, serebral fonksiyon bozukluğuyla oluşan klinik bir tablodur. Toplumda önemli mortalite ve morbidite nedenlerinden olan inmenin D vitaminiyle ilişkisi bu araştırmaların önemli kısımlarından birisini teşkil etmiştir. İnmeyle ilgili olduğu düşünülen diğer bir risk faktörü de homosisteindir. Hiperhomosisteinemi iskemik inme için önemli bir risk faktörü olarak belirlenmiştir. Bu klinik çalışmada akut iskemik inme vakası geçiren hastalarda D vitamini ve homosistein değerlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya katılan 36 iskemik inme vakasının hastaneye başvuru sırasında ve bu hastaların 27' sinin hastaneye başvuru saatinden 24 saat sonra takipleri yapılmış ve ya ve cinsiyet uyumlu 32 sağlıklı gönüllünün verileri ile karşılaştırılmıştır. Hastalar ve sağlıklı gönüllülerden alınan kan örneklerinden tam kan sayımı yapılmış, serumlarında ise glukoz, HbA1c, Beyin kaynaklı nörotrofik faktör(BDNF), D vitamini ve homosistein düzeylerine bakılmıştır. Elde edilen verilerin analizi neticesinde hastaneye başvuru esnasında numune alınan iskemik inme hastalarının glukoz düzeylerinin başvurudan 24 saat sonra numune alınan hastalarındakinden ve sağlıklı kontrollerden anlamlı şekilde yüksek olduğu; hastaneye başvuru esnasında numune alınan iskemik inme hastalarının platellet düzeylerinin başvurudan 24 saat sonra alınan numune değerlerinden anlamlı şekilde daha yüksek, sağlıklı kontrol grubundan anlamlı şekilde düşük olduğu; iskemik inme hastalarının her iki grubunda da HbA1c değerlerinin sağlıklı kontrol grubundan yüksek olduğu; iskemik inme hastalarının her iki grubunda da sistolik ve diyastolik basınç değerlerinin başvurudan 24 saat sonra numune alınan hastalardan ve sağlıklı kontrol grubundan daha yüksek olduğu; iskemik inme hastalarının her iki grubunda da 25-OH-Vit D düzeylerinin sağlıklı kontrol grubundan düşük olduğu; iskemik inme hastalarının her iki grubunda da homosistein düzeylerinin de sağlıklı kontrol grubundan düşük olduğu görülmüştür. Yapmış olduğumuz çalışmadan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında D vitamini ve homosistein düzeylerinin inmenin belirlenmesinde kullanılabilecek önemli belirteçler olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Stroke is a clinical table occurs as a result of impaired brain blood flow within cerebrovascular diseases, results in death occurs with cerebral dysfunction. The association of stroke with vitamin D, which is one of the major causes of mortality and morbidity in the community, was an important part of this study. Another risk factor that is thought to be related to stroke is homocysteine. Hyperhomocysteinemia is an important risk factor for ischemic stroke. In this clinical study, we aimed to investigate the vitamin D and homocysteine levels in patients with acute ischemic stroke. The study included 36 patients with ischemic stroke who were followed-up at the time of admission to the hospital and 27 of these patients 24 hours after hospital admission. Blood samples were taken from patients and healthy volunteers. Blood samples were taken and serum levels of glucose, HbA1c, brain-derived neurotrophic factor (BDNF), vitamin D and homocysteine levels were measured. As a result of the analysis of obtained data it was found that the glucose levels of the ischemic stroke patients that the samples were taken during the admission to the hospital were significantly higher than those in the patients that the samples were taken after 24 hours and the healthy controls; the platelet levels of ischemic stroke patients whose samples taken during hospital admission were significantly higher than those patients whose samples taken after 24 hours, significantly lower than healthy controls; HbA1c levels in both ischemic stroke patients groups were higher than healthy control group; systolic and diastolic pressure values were higher in both ischemic stroke patient groups than the healthy control group; 25-OH-Vit D levels were lower than healthy control group; homocysteine levels in both groups of ischemic stroke patients were found to be lower than healthy control group. Considering the results obtained from our study, it can be said that vitamin D and homocysteine levels are important markers for the determination of stroke.