The effect of inquiry based instruction on the self-efficacy and achievement of sixth grade science students
6. sınıf fen bilimleri dersinde sorgulamaya dayalı öğretimin öğrencilerin öz-yeterliliği ve başarılarına etkisi
- Tez No: 559741
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MÜNİRE ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öz-yeterlilik, sorgulamaya dayalı öğrenme, sorgulamaya dayalı öğretim, fen eğitimi, bilimsel sorgulama, self-efficacy, inquiry based learning, inquiry based instruction, science education, scientific inquiry
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı, 6. Sınıf fen bilimleri dersinde yapılandırılmış sorgulamaya dayalı eğitim (seviye 2) ve yönlendirilmiş sorgulamaya dayalı eğitimin (seviye 3) öğrencilerin öz-yeterliliği ve başarılarına etkisinin karşılaştırılmasıdır. Farklı seviyelerdeki sorgulamaya dayalı öğretime katıldıktan sonraki başarı ve öz-yeterlilik skorlarındaki değişimi araştırmak için yarı deneysel tasarım kullanılmıştır. 21'er öğrenci içeren iki deney grubu, İstanbul'da bulunan bir özel okuldan seçilmiştir. Sınıflardan bir tanesinde dersler yönlendirilmiş sorgulamaya dayalı (seviye 3), diğerinde ise yapılandırılmış sorgulamaya dayalı (seviye 2) öğretim ile işlenmiştir. Her iki grubun da öz-yeterlilik ve hücre konusundaki başarıları, öz-yeterlilik ölçeği ve başarı testi ile üç haftalık müdahaleden önce ve sonra ölçülmüştür. Tek yönlü ANCOVA hipotezlerin analizinde kullanılmıştır. 3. seviye (yönlendirilmiş) sorgulamaya dayalı öğretim öğrencilerin başarısında daha etkili bulunurken, gruplar arasında öz-yeterlilikte istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the effect of (level 2) structured and (level 3) guided inquiry based instruction on the self-efficacy and achievement of students in sixth grade science course. A quasi experimental design was used to investigate the change in the achievement and self-efficacy scores after participation in the different levels of inquiry based instruction. Two subject groups, each including 21 students, were selected for the study from a private school in Istanbul. One of the classes was instructed with (level 3) guided inquiry based instruction, the other class was instructed with (level 2) structured inquiry based instruction. The self-efficacy level and achievement in cell subject of each group were measured with the self-efficacy and achievement scales before and after three weeks of intervention. One way ANCOVA was used in the analyses of hypotheses. Inquiry based instruction of level 3 (guided inquiry) is found more effective in achievement whereas, there is no statistically significant difference between the groups in terms of their self-efficacy.