Ergenlerde kişilerarası problem çözmenin bilişsel esneklik ve öz anlayış açısından incelenmesi
Analyzing of interpersonel problem solving among adolescents in terms of cognitive felxibility and self compassion
- Tez No: 559742
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişilerarası Problem Çözme, Öz-Anlayış, Bilişsel Esneklik, İnterpersonel Problem Solving, Self Compassion, Cognitive Flexibility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı lise öğrencilerinin kişilerarası problem çözme becerileri, öz anlayışları ve bilişsel esneklikleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve kişilerarası problem çözmenin öz anlayış ve bilişsel esneklik tarafından anlamlı olarak yordanıp yordanamayacağını incelemektir. Araştırma modeli ilişkisel tarama modelidir. Araştırmanın evrenini lise öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi 2018-2019 eğitim öğretim yılında Ankara ili Sincan ilçesinde farklı liselerde öğrenim görmekte olan öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmaya 191 kız ve 212 erkek toplam 403 öğrenci katılmıştır. Araştırmada verileri toplamak amacıyla Kişilerarası Problem Çözme Envanteri, Öz Anlayış Ölçeği ve Bilişsel Esneklik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız t testi, pearson momentler çarpım korelasyonu ve aşamalı regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. v Araştırma sonucunda kız ve erkek öğrencilerin kişilerarası problem çözme özelliklerinin farklılaşmadığı bulunmuştur. Değişkenler ve alt boyutları arasındaki ilişkilere bakıldığında bilişsel esneklik ve öz anlayış ile kişilerarası problem çözmenin alt boyutları olan yapıcı problem çözme ve ısrarcı-sebatkar yaklaşım arasında anlamlı ve pozitif yönde; probleme olumsuz yaklaşım, kendine güvensizlik ve sorumluluk almama arasında anlamlı ve negatif yönde ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aşamalı regresyon analizi sonuçları incelendiğinde ilk aşamada öz anlayışın ve ikinci aşamada analize alınan bilişsel esnekliğin kişilerarası problem çözme puanlarını yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to observe the relationships between interpersonal problem solving skills, self compassion and cognitive flexibility of high school students and study whether interpersonal problem solving is predicted meaningfully by self compassion and cognitive flexibility. Search model is associational screening model. High school students compose the population of search. The sample of search consists of the students who study in different high schools in Sincan town in 2018-2019 academic year and selected with the method of accidental personnel sample. One hundred ninety one (191) girls and two hundred twelve (212) boys total four hundred and three (403) students participated in the search. In the search, with the aim of gathering data, interpersonal problem solving inventory, self compassion scale and cognitive flexibility scale are used.Independent T test, pearson moments,multiplying correlation and gradual regression analysis tehcniques are used in the analysis of data. vii As a result of the research, ıt is found that interpersonal problem solving features of girl and boy students don‟t differentiate. When the relationships between versions and their sub-dimensions are examined,ıt is achieved that there is a positively and meaningfully relationship between cognitive flexibility,self compassion and constructive problem solving,insistent patient approach which are sub-dimensions of interpersonal problem solving and there is a negative and meaningfully relationship between negative approach to problem,lack of self-confidencea and not taking responsibilty.When gradual regression analysis results are viewed,ıt is achieved that in the first step self compassion and in the second step cognitive flexibility predict interpersonal problem solving scores.