The effect of inquiry-based chemistry course on students' understading of atom concept, learning approaches, motivation, self-efficacy and epistemological beliefs
Araştırmaya dayalı kimya dersinin öğrencilerin atom konusunu anlamalarına, öğrenme yaklaşımlarına, motivasyonlarına, öz-yeterliklerine ve bilimsel bilgi inançlarına olan etkisi
- Tez No: 153530
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİDE ERTEPINAR, PROF. DR. ÖMER GEBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Araştırmaya Dayalı Öğretim Yöntemi, Geleneksel Kimya Anlatım Yöntemi, Motivasyonel Amaçlar, Öz- Yeterlik, Bilimsel Bilgi Hakkında inançlar. vn, Inquiry Oriented Instruction, Traditionally Designed Chemistry Instruction, Atom, Learning Approaches, Motivational Goals, Self-Efficacy, Epistemological Beliefs
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz ARAŞTIRMAYA DAYALI KİMYA DERSİNİN ÖĞRENCİLERİN ATOM KONUSUNU ANLAMALARINA, ÖĞRENME YAKLAŞIMLARINA, MOTİVASYONLARINA, ÖZ-YETERLİKLERİNE, VE BİLİMSEL BİLGİ İNANÇLARINA OLAN ETKİSİ ÇALIŞKAN, İlmiye Sevilay Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hamide ERTEPINAR Ortak Tez Danışmam: Prof. Dr. Ömer GEBAN Eylül 2004, 85 sayfa Bu çalışmanın başlıca amacı araştırmaya dayalı lise kimya dersisin ve cinsiyet farkının öğrencilerin atom konusunu anlamalarına, öğrenme yaklaşımlarına, motivasyonel amaçlarına, öz-yeterliklerine, ve bilimsel bilgi hakkındaki inançlarına olan etkisini araştırmak. Bu çalışma, Özel Yüce Fen Lisesinden aynı öğretmenin 2 ayrı sınıfından 47 dokuzuncu sınıf öğrencisinin katılımıyla 2003-2004 öğretim yılı bahar döneminde gerçeMeştirilmiştir. Bu çalışmada iki grup vardır ve kullanılan iki öğretim metodu bu gruplara rastgele verilmiştir. Araştırmaya dayalı öğretim yöntemi uygulanan deney grubu 22 öğrenciden, geleneksel yöntem kullanılan kontrol grubu ise 25 öğrenciden luşmuştur. Araştırmada Atom Konu Testi, öğrencilerin atom kunusundaki başarılarının, VIÖğrenme Yaklaşımı Soru Formu, öğrenme yaklaşımlarım, Basan Motivasyon Soru Formu, motivasyonel amaçlarım ve öz-yeterliklerini, ve Bilimsel Bilgi Soru Formu, bilimsel bilgi halandaki inançlarının ölçülmesinde kullamlmıştır. Bu çalışmanın hipotezlerini test etmek için t-testi ve varyasyon analizi kullamlmıştır. Analiz sonuçlan, araştırmaya dayalı öğretim gören öğrencilerin atom konusu ile ilgili basanlarının, geleneksel kimya anlatımı öğrenimi gören öğrencilere göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Fakat araştırmaya dayalı öğretim yöntemi öğrencilerin öğrenme yaklaşımlarmı, motivasyonel amaçlarını, öz-yeterliklerini, fen bilgisi hakkındaki inançlarım, ve akıl yürütme yeteneklerini etkilememiştir. Aynca bu çalışmada, ne kızlar ve erkekler arasında, nede cinsiyet ve uygulamanın etkileşiminde öğrencilerin atom konusunu anlamalan, öğrenme yaklaşımlan, motivasyonel amaçlan, öz-yeterlikleri, ve bilimsel bilgi baklandaki inançlan açısından bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF INQUIRY-BASED CHEMISTRY COURSE ON STUDENTS' UNDERSTADING OF ATOM CONCEPT, LEARNING APPROACHES, MOTIVATION, SELF-EFFICACY, AND EPISTEMOLOGICAL BELIEFS ÇALIŞKAN, îlmiye Sevilay M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof.Dr. Hamide ERTEPMAR Cosupervisor: Prof.Dr. Ömer GEBAN September 2004, 85 pages The purpose of this study was to explore the effects of inquiry-based high school chemistry course and gender differences with respect to students' understanding of atom concept, learning approaches, motivational goals, self- efficacy, and epistemological beliefs. In this study, 47 ninth grade students from classes of a chemistry course were taught by the same teacher in Private Yüce Science High School in the 2003-2004- spring semester were enrolled. There were two groups in the study. Two instruction methods used in this study were randomly assigned to each group. The experimental group who received Inquiry-Oriented Instruction (IOI) consisted of 22 students while the control group IVwho received Traditionally Designed Chemistry Instruction (TDCI) consisted of 25 students. To examine the effect of the treatment on dependent variables; students' understanding of atom concepts measured by Chemistry Achievement Test (CAT), meaningful learning and rote learning measured by Learning Approach Questionnaire (LAQ), learning-goal orientation, performance-goal orientation and self-efficacy measured by Achievement Motivation Questionnaire (AMQ), and epistemological beliefs measured by Science Knowledge Questionnaire (SKQ). t-test and ANOVA were used to test hypotheses of the study. The results showed that the students who used the inquiry oriented instruction had significantly higher scores with respect to achievement related to atom concept than the students who taught with the traditionally designed chemistry instruction. On the other hand, inquiry oriented instruction did not effect students' learning approaches, motivational goals, self-efficacy, and epistemological beliefs. And also, the present study failed to find neither difference between boys and girls nor interaction between treatment (IOI vs. TDCI) and gender with respect to students' understanding of atom concept, learning approaches, motivational goals, self-efficacy, epistemological beliefs.