Van ilinde organik tarım ve Tuşba ilçesinde organik tarım alanlarının durumunun belirlenmesi
Determination of organic agriculture in Van city and situation of organic agricultural areas in Tuşba county
- Tez No: 559892
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİYAMİ KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitkisel üretim, Organik tarım, Toprak, Van, Organic agriculture, Plant production, Soil, Van
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, Van iline ait tarımsal veriler kullanılarak son yıllarda yapılan organik bitkisel üretim miktarları ve organik bitkisel ürün çeşitleri belirlenmiştir. Tuşba ilçesinden alınan toprak örneklerinde bazı toprak analizleri yapılmıştır. Ayrıca üreticilerin sosyoekonomik düzeyleri ve organik tarımın durumu, organik tarım üreticileri ile yapılan anket çalışmaları ile incelenmiştir. Araştırmanın sonunda, Van ilindeki organik bitkisel üretiminin Türkiye'de listenin ön sıralarında yer aldığı belirlenmiştir. Araştırma alanı işlenmemiş toprakların varlığı, organik tarımı destekleyen bilgi ve deneyimin olması, diğer bölgelerle karşılaştırıldığında ağır endüstrinin olmaması, bitki hastalık ve zararlılarının azlığı ve ziraat fakültesinin varlığı dolayısı ile organik tarım için elverişlidir. Tuşba ilçesinin organik tarım alanlarından alınan toprak örneklerinin analiz sonuçlarına göre toprak özellikleri, alkalin reaksiyonlu (pH 6.93-8.32) tuzsuz (EC 0.0081-0.57 dS m-1), kireçli (% 2.44-21.78), elverişli fosfor (1.426-5.858 mg.kg-1) ve organik madde (% 0.38-2.16) bakımından yetersiz, azot (% 0.019-0.305) bakımından yeterli olarak belirlenmiştir. Halihazırda üretimi yapılan arpa, buğday, yonca ve korunganın bu alanlarda organik olarak üretilebileceği belirlenmiştir. Araştırma alanında, organik tarım için düşük eğitim düzeyi, parçalanmış arazilerin varlığı, organik ürünler için sanayinin bulunmaması, talep yetersizliği ve pazarlama problemi, organik tarımın gelişmesi için yerel destekleme programlarının olmaması, eğitim ve yayımda teknik eleman eksikliği gibi olumsuzluklar gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, organic plant production amounts and kinds of organic plant products were determined by using of agricultural data belong Van city in recent years. Some soil analyses were done in soil samples taken from Tuşba county. In addition to socio-economic levels of producers and situation of organic agriculture were investigated by survey works with organic agriculture producers. At the end of research, it was determined that organic plant production in Van city taken place in front of the list in Turkey. The research area is available for organic agriculture because of presence of unprocessed soils, traditional knowledge and experience supporting to organic agriculture, lack of heavy industry, rareness of plant diseases and pests compared to the other regions and presence of Agricultural Faculty. According to analyses results of soil samples taken from organic plant production areas of Tuşba county, soil properties were determined as alkaline in pH (6.93-8.32), non saline (EC, 0.0081-0.57 dS m-1), limely (2.44-21.78 %), insufficient in available phosphorus (1.426-5.858 mg.kg-1) and organic matter (0.38-2.16 %) contents, sufficient in nitrogene (0.019-0.305 %) contents. It was determined that barley, wheat, clover and trefoil, are already in production, can be cultivated as organic in these areas. At he research araea, the negativities has been observed such as low level of education for organic agriculture, presence of fragmentatied lands, lack of industry for organic products, insufficient demand and marketing problem, lack of local support programs for development of organic agriculture, lack of technical personel in training and extension.