Kayseri koşullarında farklı yonca çeşitlerinin ot verim ve kalitesinin belirlenmesi
Determination ofhay yield and quality of different alfalfacultivars under Kayseri conditions
  1. Tez No: 559995
  2. Yazar: ÖZKAN HARMANLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yonca, Çeşit, Adaptasyon, Verim, Kalite, Alfalfa, Cultivar, Adaptation, Yield, Quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı Kayseri koşullarında farklı yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerini verim ve kalite özellikleri yönünden karşılaştırmaktır. Bu amaçla ticari 16 yonca çeşidi (VERDOR, ÖZPINAR, VERKO, SÜNTER, KAYSERİ, SAVAŞ, GEA, ÖMERBEY, MAGNA-601, ALSANCAK, BAŞBAĞ, NİMET, BİLENSOY, MAGNUM-5, ELÇİ ve GÖZLÜ) çalışmada materyal olarak kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak 2014-2015 yıllarında yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Verim ve kalite özellikleri yönünden yonca çeşitleri arasındaki fark çok önemli bulunmuştur (P≤0.01). Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre yonca çeşitlerinin bitki boyu değerleri 55.75 cm ile 84.83 cm, yeşil ot verimleri 5125.80 kg/da ile 7388.96 kg/da, kuru ot verimleri 1349.30 kg/da ile 1878.86 kg/da, ham protein verimleri 243.04 kg/da ile 283.44 kg/da, ham protein oranları %16.57 ile %20.28, ham kül oranları %9.41 ile %10.52, asit deterjanda çözünmeyen lif oranları (ADF) %34.57 ile %42.27 ve nötr deterjanda çözünmeyen lif oranları (NDF) %46.89 ile %55.21 arasında değişmiştir. Çalışma sonunda Kayseri be benzer iklim koşullarına sahip bölgeler için ot verimleri ve ham protein verimleri yüksek olan GEA ve ALSANCAK çeşitleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the hay yield and hay quality of different alfalfa (Medicago sativa L.) cultivars under Kayseri conditions. For this purpose, 16 different alfalfa cultivars (VERDOR, ÖZPINAR, VERKO, SÜNTER, KAYSERİ, SAVAŞ, GEA, ÖMERBEY, MAGNA-601, ALSANCAK, BAŞBAĞ, NİMET, BİLENSOY, MAGNUM-5, ELÇİ and GÖZLÜ) used as plant materials. Experiments were conducted in randomized blocks design with three replications in Kayseriprovince during the growing seasons of 2014-2015 years. The difference between the alfalfa cultivars in terms of yield and quality parameters were statistically too significant (P≤0.01). Current findings revealed that crude plant height varied between 55.75 and 84.83 cm, herbage yield between 5125.80 and 7388.96 kg/da, hay yield between 1349.30 and 1878.86kg/da, crude protein yield between 243.04 and 283.44 kg/da, crude protein ratios between 16.57 and 20.28%, crude ash ratios between %9.41 and %10.52,asit detergent fiber ratios (ADF) between 34.57 and 42.27% and neutral detergent fiber ratios (NDF) between 46.89 and 55.21%.GEA and ALSANCAK alfalfa cultivars were found to be prominent with green herbage, dry herbage and crude protein yield andthese cultivars are recommended for Kayseri and similar conditions.