Fibromiyalji hastalarında balneoterapinin beyin derive nörotrofik faktör ve insülin benzeri büyüme hormonu-1 değerlerine etkisi
The effect of balneotherapy on brain derived neurotrophic factor and insuline like growth factor-1 levels in fibromyalgia patients
  1. Tez No: 560026
  2. Yazar: EBRU ATMACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERGİS ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Medical Ecology and Climatology
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji sendromu, Balneolojik tedavi, Ağrı, BDNF, IGF-1, Fibromyalgia syndrome, Balneological treatment, Pain, BDNF, IGF-1
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Amaç: Fibromiyalji hastalarında balneolojik tedavinin klinik parametreler ve Beyin Derive Nörotrofik Faktör(BDNF) ve İnsülin Benzeri Büyüme Hormonu-1(IGF-1) değerlerine etkisini araştırmak. Gereç:ACR 2010 tanı kriterlerine göre fibromiyalji sendromu tanısı almış ve farmakolojik tedavi altındaki 80 kadın hasta tedavi (40) veya kontrol (40) grubuna rastgele atanmıştır. Tedavi grubundan dört hasta ve kontrol grubundan beş hasta randomizasyondan sonra çeşitli nedenlerle çalışmadan ayrılmıştır. Tedavi grubuna 10 seans, 20 dakika 36-38°C'de hidroterapi ve takiben servikal bölgeye 20 dakika 45°C'de peloid paket uygulanmıştır. Kontrol grubuna balneolojik tedavi verilmemiştir.Değerlendirmeler başlangıçta, 12. günde 1. ve 3. ayda, çalışma kollarına kör bir doktor tarafından yapılmıştır. Klinik değerlendirmede Görsel Analog Skala (VAS)ile ağrı (AD-VAS), hasta ve doktor genel değerlendirmeleri (HGD-VAS ve DGD-VAS), Revize Fibromiyalji Etki Anketi (R-FIQ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Sağlık Anketi KısaForm- 36 (SF-36) kullanılmıştır. BDNF ve IGF-1 seviyeleri başlangıç, 12. gün ve 3. ayda ölçülmüştür. Bulgular:Tedavi grubunda takiplerde AD-VAS, HGD-VAS, DGD-VAS, R-FIQ, BDÖ ve SF-36 parametrelerinde istatistiksel anlamlı iyileşme izlendi. Tedavi grubunda BDNF seviyelerinde 3. ayda tedavi öncesine göre anlamlı azalma izlenmiştir. Tedavi grubunda IGF-1 seviyelerinde tedaviden hemen sonra tedavi öncesine göre anlamlı artış saptanmıştır. Sonuç: Balneolojik tedavinin FMS'de klinik parametrelerde iyileşme, semptom şiddeti ile pozitif korele olduğu gösterilen BDNF düzeyinde azalma ve semptom şiddeti ile negatif korele olduğu gösterilen IGF-1 düzeyinde artış sağladığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: To observe the effect of balneological treatment on clinical symptoms and changes of serum Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF) and Insulin Like Growth Factor-1 (IGF-1) levels in fibromyalgia patients. Material and Method: 80 women diagnosed fibromyalgia syndrome according to the ACR 2010 diagnostic criteria and under pharmacological treatment were randomly assigned to treatment (40) or control (40) groups. Four patients from the treatment group and five from the control group were dropped out from the study with different reasons after randomization. The patients in the treatment group received 10 hydrotherapy at 36-38°C for 20 minutes a day, and afterwards mud-pack treatment on cervical region at 45°C. Control group did not receive balneological treatment. The evaluations were performed at the beginning, 12th day and 1st and 3rd month by a physician who blinded to study arms. Visual Analog Scale (VAS) for pain (AD-VAS), patient and doctor global evaluations (HGD-VAS and DGD-VAS), revised Fibromyalgia Impact Questionnaire (R-FIQ), Beck Depression Inventory (BDI), health survey Short Form-36 (SF-36) parameters used in clinical evaluation. Brain Derive Neurotrophic Factor and Insulin-Like Growth Factor-1 levels were measured at baseline, 12th day and 3rd month. Results:In the treatment group, statistically significant improvement was observed in AD-VAS, HGD-VAS, DGD-VAS, R-FIQ, BDI and SF-36 parameters. There was a significant decrease in BDNF levels in the treatment group at the third month. There was a significant increase in IGF-1 levels in the treatment group after treatment. Conclusion: Balneological treatment has been shown to improve clinical parameters in FMS, decrease in BDNF level which is shown to correlate positively with severity of certain symptoms and increase IGF-1 level which is shown to correlate negatively with severity of particular symptoms.