Yeni medya kapsamında dijital reklamlar: Voscreen etkileşimli reklam örneği üzerine deneysel bir çalışma
Digital advertising in the context of newmedia: An experimental study on the example of voscreen interactive advertising
  1. Tez No: 560059
  2. Yazar: MAKBULE BÜŞRA ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Public Relations, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital görsel kültür, dijital reklam, etkileşimli reklam, Digital visual culture, digital advertising, interactive advertising
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Yeni medya kapsamında yer alan etkileşimli reklamlar günümüzde sıklıkla kullanılarak; tüketicide ilgi ve merak uyandırırken, duygusal ve bilişsel ilgilenimde önemli farklılıklar oluşturabilmektedir. Çift yönlü veri iletiminin sağlandığı etkileşim ile kullanıcı süreç içinde yer alarak; ilgi, istek ve ihtiyaçları doğrultusunda, ürün, marka ve reklamın üretim ve tasarım aşamalarına yön verebilir. Bu çalışmada, yeni medyada sıkça kullanılan etkileşimli reklamların etkinliğini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla içinde etkileşimli, pre-roll ve skip pre-roll reklam örneklerinin bulunduğu Voscreen uygulaması ile birlikte yürütülen bir deney gerçekleştirilmiştir. Deneyde etkileşimli reklam, pre-roll reklam ve skip pre-roll reklam türlerinin bulunduğu üç ayrı Voscreen düzeneği, 30'ar kişiden oluşan deney, kontrol I ve kontrol II gruplarına uygulanmıştır. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Merkez Kampüsü'nde öğrenimine devam etmekte olan toplam 90 öğrenciye deney öncesi-deney sonrası anket uygulanmış ve elde edilen veriler arasındaki farklar istatistiki olarak incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre; kullanıcıların duygusal ve bilişsel ilgileniminin, markaya yönelik tutum ve satın alma niyetinin en çok artış gösterdiği reklam türü etkileşimli reklam olarak bulunmuştur. Buna göre kullanıcıyı iletişim sürecine dâhil eden etkileşimli reklam türünün, pre-roll ve skip pre-roll reklam türlerine göre daha etkin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The interactive ads in the new media are nowadays widely used. While these advertisements arouse interest and curiosity in consumers, they can create significant differences in emotional and cognitive terms. With the interaction that provides bidirectional data transmission, the user can take part in the process and direct the production and design stages of the product, brand and advertisement in accordance with his / her interests, requests and needs. In this study, it is aimed to determine the effectiveness of interactive advertisements frequently used in new media. For this purpose, an experiment was carried out with Voscreen application in which interactive, pre-roll and skip pre-roll advertisement samples were found. In the experiment, three separate Voscreen mechanisms, each with a separate type of advertising, were applied to the experiment and control groups of 30 people. A total of 90 students who were attending at the Süleyman Demirel University Central Campus in Isparta were surveyed before and after the experiment and the differences between the obtained data were statistically analyzed. According to the results of the study, it was found that the emotional and cognitive involvement of the users, the attitude towards the brand and the intention of purchasing the most increased advertising type were found as interactive advertising. Accordingly, it was found that the type of interactive advertising that included the user in the communication process was more effective than the pre-roll and skip pre-roll advertising types