Aydınlanmayla birlikte değişen doğa algısı ve güncel ekolojik paradigmalar
Nature perception and current ecological paradigms thatchanged with englightenment
- Tez No: 560105
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE AKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Çevre Sorunları, Doğa, Aydınlanma, Aydınlanma felsefesi, Akıl, Sürdürülebilir Kalkınma, Ekoloji, Ekolojik Paradigmalar, Environmental Problems, Nature, Enlightenment, Enlightenment Philosophy, Mind, Sustainable Development, Ecology, Ecological Paradigms
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez günümüzde yaşanılan çevre sorunlarının Aydınlanma felsefesiyle ortaya atılan düşünsel temellerini konu edinmektedir. Aydınlanma Döneminin İnsan-doğa anlayışında insanı doğadan ayrıştıran ve doğayı ötekileştiren felsefi düşüncelerine yer verilmiştir. Aydınlanma Döneminde insan-doğa ilişkisinin efendi-köle ilişkisine indirgenmesi doğa aleyhine bir dönüşümü kaçınılmaz kılmıştır. Bu dönemde yaşanılan insan-doğa arasındaki zihinsel dönüşüm, sonraki süreçlerde insanın bütün eylemlerini etkileyen bir paradigma olmuştur. Günümüzde hava, su kirliliği, nükleer kirlilik, küresel iklim değişikliği, ozon tabakasının aşınması, biyolojik çeşitliliğin azalması gibi birçok çevre sorunları yaşanmakla birlikte bu sorunlar sınırları aşan bütün dünyayı etkileyen boyutlara ulaşmıştır. Çevre sorunlarına karşı farkındalık 19.yüzyılda başlasa da günümüzde hala gerçek manada bir çözüm bulunamamıştır. Bu kadar zaman dilimi içerisinde çevre sorunlarına kalıcı bir çözüm üretilememesinin arkasında yatan temel sebep sorunların üretim süreçleri odaklı değerlendirilmesiyle yakından ilintilidir. Üretimi yönlendiren Aydınlanma felsefesinin temel kabulleri göz ardı edilmektedir. İnsan yaşanılan çevre sorunlarının doğrudan muhatabı olmasına rağmen Aydınlanma felsefesinin sürekli ilerleme büyüme ideallerinden vazgeçememekte çözüm önerileri de bu doğrultuda geliştirmektedir. Sonuç olarak çevre sorunları azalmak bir yana her geçen gün daha da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the intellectual foundations of the environmental problems of the present day with the philosophy of Enlightenment. In the Enlightenment period, the human-nature understanding includes philosophical thoughts that differentiate human from nature and disengage nature. The degradation of the human-natura relationship to the master-slave relationship in the Enlightenment period has made a transformation between human and nature during this period has been a paradigm that affects all human beings in the subsequent processes. Today, there are many environmental problems such as air pollution, water pollution, nuclear pollution, global climate change, ozone depletion, degradation of biodiversity. These problems have reached the degree that gives rise significant consequences for the entire world. Although awareness of environmental problems started in the 19th century, no real solution still has been found today. The main reason not being able to produce a permanent solution to environmental problems in such a period of time is closely related to the evaluation of problems focused on production processes. The basic assumption of the Enlightenmentphilosophy that directs production are ignored. Although human beings are directly involved in environmental problems, the Enlightenment philosophy cannot give up the ideals of continuous growth and develops solution accordingly. As a result, environmental problems are not decreasing but increasing day by day.