Totalitarizmin dayanakları ve Arendt ve Orwell'de kötülük problemi
The foundations of totalitarianism and the problem of evil in Arendt and Orwell
- Tez No: 858673
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET HANİFİ MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hannah Arendt, George Orwell, Politik Kötülük, Totalitarizm, 20. Yüzyıl, Hannah Arendt, George Orwell, Political Evil, Totalitarianism, 20th Century
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kötülük, kökenleri ilk günah kadar eski kadim bir problemdir. Felsefe tarihi açısından her dönem konu olan bu problem özellikle Aydınlanma Dönemi ve Lizbon depreminden sonra teolojik, fiziksel ve ahlaksal bağlamı dışında politik olarak da tartışılmıştır. Aydınlanma'yla birlikte ve kapitalizmin artan pazar arayışlarıyla çok uluslu imparatorluklar dağılmaya yüz tutmuş, ulus devletler kurulmuş ve tüm toplumsal kurumlar değişime uğramıştır. Bu değişiklikler sonucunda 20. yüzyılda dünyada ilk örnekleri Nazizm ve Stalinizm olarak kabul edilen totaliter yönetimler ortaya çıkmıştır. Karanlık Dönemler olarak da bilinen bu dönemde, Nazilerin aşağı ırk olarak gördüğü Yahudileri, insanlık onuruna yakışmayacak biçimde ölüm fabrikalarına dönüştürülen toplama kamplarında yok etmesi modern dünyada büyük yankılar uyandırmıştır. Bunun sonucunda politikada kötülük sorunu yeniden gündeme gelmiştir. Hannah Arendt ve George Orwell ise karanlık dönemlerde yaşamış, dönemin değişen siyasi yapısını doğrudan gözlemleme veya deneyimleme fırsatı bulmuş ve totalitarizmi modern siyasi bir olgu olarak fenomenolojik açıdan değerlendirmiş iki entelektüeldir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, karanlık dönemlerde totalitarizm ve politikada kötülük sorununu hem iki fenomenin birbiriyle ilişkisi hem de Arendt ve Orwell'in fikirleri açısından anlamaya çalışmaktır. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde totalitarizmin tarihsel kökleri ve temel ilkeleri açıklanmıştır. İkinci bölümde Karanlık Dönem'in başlıca siyasi olayları sıralandıktan sonra Arendt ve Orwell'in yaşamlarına etkileri ve onların fikirleri doğrultusunda yorumlanmıştır. Son bölümde ise kötülük problemi politik olarak incelenerek Arendt ile Orwell'in eserlerindeki unsurlar üzerinden tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Evil, as an ancient problem that goes back to original sin, has always been a subject of philosophy. After the Enlightenment Period and the Lisbon earthquake it has begun to be discussed in political, theological, physical, and moral contexts. With the Enlightenment and the increasing market search of capitalism, multinational empires have begun to disintegrate, nation states have been established and all social institutions have changed. As a result of these changes, totalitarian governments, the first examples of which are accepted as Nazism and Stalinism, have emerged in the 20th century. This period, called as Dark Times, the Nazis' extermination of the Jews, whom they considered as an inferior race, in barbarous concentration camps that were turned into death factories in a manner, have had great repercussions in the modern world. As a result, the problem of evil in politics has re-emerged. Hannah Arendt and George Orwell as two intellectuals who lived in dark times, have had the opportunity to directly observe or experience the changing political structure of the period, and evaluated totalitarianism phenomenologically. In this context, the aim of the study is to try to understand the relationship between totalitarianism and problem of evil in politics in dark times, from the perspectives of Arendt and Orwell. In this three-part study, firstly the historical roots and basic principles of totalitarianism are explained. Secondly, the main political events of the Dark Times are examined. Lastly, the problem of evil is discussed politically according to Arendt and Orwell.