Dindarlık ve psikolojik dayanıklılık ilişkisi: Burdur örneği
Piety and psychological resilience relationship: Burdur case
- Tez No: 560130
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Psikolojik Dayanıklılık, Religion, Piety, Psychological Resilience
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı, yetişkin bireylerin dindarlık ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin ölçülmesi ile yaş, cinsiyet, medeni hal, eğitim durumu, gelir düzeyi gibi birtakım değişkenlerin değerlendirilerek dindarlık ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi Burdur ilinde ikamet eden 21 yaş ve üzeri yetişkinlerden oluşmaktadır. Katılımcıların 339'u (%55,6) erkek, 271'i (%44,4) de kadındır. Katılımcıların çoğunluğu (%48,2) 21-35 yaş grubu içindedir. Katılımcıların yarısından fazlası evli (%64,9), üniversite mezunu (%59,7) ve hayatının çoğunu şehirde (%56,1) geçirmiştir. Gelir düzeyleri bakımından araştırmaya katılım çoğunluğu %26,4 ile 3500-5000 TL gelir düzeyindekilere aittir. Meslek gruplarından en çok katılımı %13,8 ile memurlar göstermiştir. Araştırma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; araştırmanın konusu, amacı, önemi, problemleri ve hipotezleri ile konuyla ilgili yapılmış çalışmalar yer almaktadır. Birinci bölümde; din, dindarlık ve psikolojik dayanıklılık kavramları hakkında açıklamalar yer almakta ve din psikolojisi açısından psikolojik dayanıklılık incelenmektedir. İkinci bölümde; araştırmanın yöntemi, uygulamaları ve yapısal formu hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. Üçüncü bölümde, araştırmada ulaşılan bulgulara ve bunların değerlendirilmesine yer verilmektedir. Sonuç kısmında ise araştırma hakkında genel bir değerlendirme, araştırmadaki kısıtlılıklar ve öneriler yer almaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla dindarlık ölçeği olarak Veysel Uysal'ın Motivasyonel Dindarlık Ölçeği ile psikolojik dayanıklılığı ölçmek için Şerife Işık'ın Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 19 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda çoğunlukla hipotezlerimizle uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca beklentilerimiz doğrultusunda dindarlık ve psikolojik dayanıklılık arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkinin varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to assess the level of piety and psychological resilience of adult individuals and explore the relationship between piety and psychological resilience by evaluating some variables such as age, gender, marital status, education level and income level. The sample of the study consists of adults aged 21 and older residing in Burdur province. Of the participants, 339 (55.6%) were male and 271 (44.4%) were female. The majority of the participants (48.2%) are in the 21-35 age group. More than half of the participants were married (64,9%), university graduates (59,7%) and spent most of their life in the city (56,1%). In terms of income levels, the majority of participants in the research is from 26.4% to 3500-5000 TL. Public officers constituted the highest ratio of participants with 13.8%. The research consists of the introduction and three sections. In the introduction; the topic of the study, its purpose, importance, problems and hypotheses and previous studies on the topic are presented. In the first chapter; the concepts of religion, piety and psychological resilience are explained and psychological resilience is examined in terms of the psychology of religion. In the second part; the method, administration and structural form of the research are given. In the third chapter are the findings of the research and their discussions. A general evaluation about the research, its limitations and suggestions are made in the conclusion part. In the study, Şerife IŞIK's Psychological Resilience Scale and Veysel UYSAL's scale of motivational piety were used to measure the levels of psychological resilience and piety. The data were analyzed using SPSS 19 program. As a result of the research, it was found that the results were mostly consistent with our hypotheses. In addition, in accordance with our expectations, there was a significant relationship and positive correlation between piety and psychological resilience.