Türkiye'de kent konseylerinin sosyal medya kullanımı ve vatandaş katılımı açısından değerlendirilmesi
Assessment of social media use and citizens participation of the city council in Turkey
- Tez No: 560133
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELVETTİN AKMAN, DOÇ. DR. CENAY BABAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kent Konseyi, Sosyal Medya, Yerel Yönetimler, Katılımcı Demokrasi, City Council, Social Media, Local Governments, Participatory Democracy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Kent konseyleri, sürdürülebilir bir kent için vatandaşların gönüllü katılımı ile kurulmuş yerel meclislerdir. Kent konseyleri yerel düzeyde yönetişim anlayışına dayalı ortaklık bilinci oluşturan bir yapıya sahiptir. Bu çerçevede kent konseyleri ortaklık ve iş birliği bilinci içinde çok aktörlü yapısı ile yeni kamu yönetimi ilkelerine de uygun bir şekilde işleyen kurumlar olarak ifade edilebilir. Kent konseyleri yerel yönetimlerde katılımcı demokrasi adına katkı sağlayan kurumlardır. Bu tez çalışmasında Türkiye'de kurulmuş olan kent konseylerinin sosyal medya hesapları (Facebook, Twitter, İnstagram) internet haberleri ve web siteleri üzerinden nicel bir analiz gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları grafik ve tablolar halinde sunulmuş ve çeşitli açılardan yorumlanmıştır. Yorumlar genellikle aktif olarak sosyal medya, internet kullanan kent konseyleri ve vatandaş katılımı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre kent konseylerinin sosyal medya ve internet kullanımının vatandaşın yönetime katılımı üzerinde arttırıcı bir etki yarattığı saptanmıştır. Sosyal medya platformlarını ve interneti etkin bir şekilde kullanan konseylerin yerel faaliyetler ve vatandaş katılımı noktasında da ileri bir düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ancak Türkiye'de kurulmuş ve aktif olarak ifade edilen kent konseylerinin sosyal medya kullanım oranının eksik ve yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum da vatandaş katılımına ve katılımcılık ilkesine olumsuz bir etki yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
City councils are local councils established with the voluntary participation of the citizens for a sustainable city. City councils have a structural system that promotes awareness of partnership at the local level based on the understanding of governance. In this context, in general, city councils can be expressed as institutions that operate in accordance with the new public administration principles with their multi-actor structure in partnership and cooperation. City councils are institutions that contribute in the name of participatory democracy in local government. In this thesis, a quantitative analysis was carried out on social media accounts (Facebook, Twitter, Instagram), the internet news and websites of city councils established in Turkey. The results of the analysis are arranged in graphs and tables and interpreted from various aspects. The comments were generally made on social media, by city councils using the internet and citizen participation. The results of the study showed that usage of social media and the internet by city councils had an increasing impact on citizen participation. It has also been determined that councils that use social media platforms and the internet effectively are at an advanced level at the point of local activities and citizen participation. However, established in Turkey and actively expressed city councils in social media utilization rate of the city council has reached the conclusion to be incomplete and inadequate. In this case, it creates a negative impact on citizen participation and the principle of participation.