Sıdkî Baba'nın Mersiye Mecmuası (Metin-inceleme)
Sıdkî Baba's Mersiye Mecmuası (Text-analysis)
- Tez No: 560146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sıdkî Baba, Cemâleddin Efendi, Bektâşilik, Mersiye
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Çalışmamıza konu olan eser 06 Mil Yz A 5296 arşiv numarası ile Milli Kütüphanede kayıtlı olan Mersiye Mecmuası'dır. Mecmua, 19. yy'ın ikinci yarısı ile 20. yy'ın ilk yarısında yaşamış olan Bektaşi şairi Sıdkî Baba tarafından kaleme alınmıştır. Mersiye Mecmuası'nın yazılış amacı Sıdkî Baba'nın Hacı Bektaş Dergâhındaki şeyhi Cemâleddin Efendi'nin ölümü üzerine duyduğu üzüntüyü dile getirmektir. Eser, bir kimse hakkında yazılmış çok sayıda mersiyeyi barındırması yönüyle dikkat çekicidir. Şair sadece kendi hüznünü dile getirmekle kalmamış, Cemâleddin Efendi'nin eşi, çocukları, kardeşleri, torunları gibi pekçok kişinin ağzından da mersiyeler yazmıştır. Bunların yanında Cemâleddin Efendi'nin seccadesi, atı ve dergâhtaki kuşlar dahi Sıdkî Baba tarafından konuşturulmuş; hepsinin dilinden mersiyeler yazılmıştır. Bu yönüyle söz konusu Mersiye Mecmuası Bektâşilik kültürüne katkısı açısından ayrı bir önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is the Mersiye Mecmuası which is registered in the National Library with the archive number 06 Mil Yz A 5296. The journal was written by Bektashi poet Sıdkî Baba, who lived bedween the second half of the 19th century and the first half of the 20th century. The purpose of the writing Mersiye Mecmuası is to express the sorrow of Sıdki Baba on the death of the sheik Cemâleddin Efendi, the sheikh of Hacı Bektaş Dervish Dergah. The work is remarkable in that it contains many dirges written about a single person. Not only did the poet express his own sorrow, but also wrote many dirges from the tongue of many people such as Cemâleddin Efendi's wife, children, siblings and grandchildren. In addition to these, Sıdkî Baba made the prayer rug of Cemâleddin Efendi, his horse and even the birds in the dervish convent spoken and dirges were written on behalf of them. In this respect, the Mersiye Mecmuası is of particular importance in terms of its contribution to the Bektashism culture.