Aliya İzzetbegoviç ve Nurettin Topçu'da insan, toplum ve din
Human, community, and religion in the thoughts of Alija Izzetbegoviç and Nurettin Topcu
  1. Tez No: 560148
  2. Yazar: İSMAİL KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE AKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Felsefe, Biography, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Nurettin Topçu, Aliya İzzetbegoviç, İnsan, Toplum, Din, Nurettin Topcu, Alija Izzetbegoviç, Human, Community, Religion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tez çalışmasında bir toplumun, İzzetbegoviç'in tabiri ile“topluluğun”Topçu'nun tabiri ile de“cemiyetin”sahip olduğu değerlere canı pahasına bağlı olan ve hayat boyu da tüm zorluklara rağmen bu bağlılığını devam ettiren, ayrıca bu konuda dünyada eşine az rastlanabilecek ender dava adamlarından, Nurettin Topçu ve Aliya İzzetbegoviç'in sahip olduğu İnsan, Toplum ve Din ilişkisi hakkındaki nazariyeleri ele alınacaktır. Çalışmanın birinci bölümünde Nurettin Topçu ve Aliya İzzetbegoviç'in yaşam hikâyelerinin yer aldığı biyografiler yer almaktadır. İkinci bölümde ise, insanın yaratılışı itibari ile materyalizm ve inanç kıskacının neresinde yer aldığı ve bir insanın azami ölçüde sahip olması gereken manevi ve ahlâki tutumlar incelenecektir. Bu tutumlar incelendikten sonra, insan ya da beşer olma, şahsiyet kazanımı ve bu kazanım eşliğinde ortaya çıkan sorumluluk yükünün irade vasıtasıyla gerçekleşen tercihlere nasıl dönüştüğü ve dönüşen bu tercihlerin yapıcı ya da yıkıcı sonuçları düşünürlerin görüşleri eşliğinde analiz edilecektir. Nihai olarak çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise, toplumun, hürriyet, ahlâk ve din ekseninde birbirleri ile nasıl bir etkileşim içinde oldukları tartışılmaktadır. Son olarak çalışmanın sonuç bölümünde tüm çalışma içinde incelenmiş olan bulgular yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the values of a community which is called“community”according to Alija Izzetbegoviç's expression and“communion”according to Nurettin Topçu whose every member is attached to its own values very tight and kept up its loyalty in spite of any difficulty and perspectives of Aliya Izzetbegovic and Nurettin Topçu who are unique case men of this subject, about human, community and religion relation will be evaluated. Biographies of Aliya Izzetbegovic and Nurettin Topçu are given in the first part of the work. The place of human where is it located on between materialism and belief clamp by birth and moral and ethic attitudes which should have been owned by a person at maximum are examined in the second part. After the attitudes are examined, being human or flesh, gaining character and how the severity of responsibilities which were obtained as a result of character gaining, turn to preference by will and the positive and negative results of those preferences will be analyzed with the ideas of these two scholars. In the last part of the work, how do the members of the community interact each other in the axle of freedom, morality and religion will be discussed. The findings which were examined in the whole work are given in the final section.