Kişilik özelliklerinin sosyal medya kullanım amaçlarına etkisi: Üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
Effect of personality traits on purpose of social media use: A research on university students
  1. Tez No: 560149
  2. Yazar: MUSTAFA GÖKHAN KAPILI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAİT ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Kullanım Amaçları, Kişilik, Beş Faktör Kişilik Özellikleri, İletişim, Social Media, Social Media Usage Purpose, Personality, Big Five Factor Personality, Communication
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma bireylerin farklı kişilik özellikleriyle sosyal medya kullanım amaçları arasındaki ilişkilerini incelemek amacıyla yazılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde kişilik kavramı, kişiliği oluşturan faktörler, kişilik kuramları ve“Beş Faktör”kişilik modeli literatür çerçevesinde ifade edilmiştir. İkinci bölümde internetin kullanılmaya başlandığı Web 1.0, internetin ve sosyal medyanın yükseldiği Web 2.0, semantik ağ ile yapay zekanın işlendiği Web 3.0 ve Web 4.0 kavramlarına yer verilmiştir. Bununla beraber sosyal medya kanalları incelenmiş, dünyada ve ülkemizde sosyal medya kullanımlarına ilişkin veriler paylaşılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise kişilik özelliklerinin sosyal medya kullanım amaçlarına etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekteştirilen araştırma ve analiz sonuçları anlatılmıştır. Araştırma sürecinde nicel araştırma yöntemi olan anket uygulaması yapılarak Burdur Mehmet Akif Ersoy ve Süleyman Demirel Üniversite'lerinde öğrenim gören yaşları 18-27 aralığında değişen toplam 1.452 öğrenci ile uygulama gerçekleştirilmiştir. Katılıcımların kişilik özelliklerini değerlendirmek amacıyla“Beş Faktör Kişilik”ölçeği, sosyal medya kullanım amaçlarını değerlendirmek amacıyla ise“Sosyal Medya Kullanım Amaçları”ölçeği kullanılmıştır. Araştırma analizi sürecinde iki üniversitede öğrenim gören öğrencilerin kişilik özellikleriyle sosyal medya kullanım amaçları arasındaki ilişkiler incelenerek kıyaslamalar yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda her iki üniversitede öğrenim gören öğrencilerin dışa dönük, deneyime açık, uyumlu ve sorumlu kişilik özellikleri göstermeleri ile sosyal medyayı etkileşim ve iletişim amaçlı kullanmaları arasında anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır. Aynı şekilde her iki üniversitede öğrenim gören ve sorumlu kişilik özelliği gösteren bireylerin sosyal medyayı eğitim amaçlı kullanmaları arasında da anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between individuals' different personality traits and social media use purposes. In the first part of the study, the concept of personality, the factors which create personality, personality theories and the“Five Factor”personality model are expressed in the context of literature. In the second part, the concepts of Web 1.0 when the use of internet started, Web 2.0 when internet and social media rose, Web 3.0 and Web 4.0 when the semantic net and artificial intelligence have been processed are expressed. In addition, social media channels are analyzed and data on social media usage in the world and in our country are remarked. In the third and the last part, the results of the research and analysis conducted to examine the effect of personality traits on social media use purposes are explained. During the research process, a suvey which is a quantitative research method was applied to a total of 1,452 students aged 18-27 were studied at Burdur Mehmet Akif Ersoy and Süleyman Demirel Universities. In order to evaluate the personality traits of the participants“Five Factor Personality Scale”is used and“Social Media Use Objectives Scale”was used to evaluate the social media use purposes. In the process of research analysis, the relationship between the personality traits of the students studying at both universities and the purposes of social media use were examined and compared. As a result of the analysis, it is found that there is a significant relationship between extrawert, open to experience, harmonious and responsible personality traits of students in both universities and their use of social media for interaction and communication purposes. Similarly, it is concluded that there is a meaningful relationship between using social media for educational purposes and responsible personality trait of students in both universities.