İlahi dinlerde cenaze ve defin
Funeral and burial in divine religions
- Tez No: 560161
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZE UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Funeral, Burial, Divine Religions, Death, Islam, Judaism, Christianity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ölüm insanlar için kaçınılmaz bir sondur. Canlılığının ve hayatın ayrılmaz parçası olan ölümün hem bireysel hem de toplumsal yönü vardır. İnsanların inançları, kültürleri ölüm öncesi, ölüm anı ve ölüm sonrasını şekillendirmiş, yapılacak işlemlerde etken rol oynamıştır. Cenaze ve defin uygulamasını tüm din ve inanç gruplarında, insanın olduğu her yerde görmek mümkündür. Her dinin, kültürün cenazeye karşı yaptığı uygulamalar farklılık arz etmektedir. İlk insandan itibaren ölüm olayı vuku bulunca insanlar cenazelerini nasıl kaldıracağını düşünmüş ve kendi dinine, inancına, kültürüne göre ölüye muamele yapmışlardır. Tüm inanç gruplarında cenaze ritüellerini görmek mümkündür. Ancak söz konusu çalışmamızın amacı ilahi dinlerde cenaze ve defin işlemlerinin nasıl olduğunu araştırmaktır. Tez, Giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında konunun önemi, amacı, sınırları, metot ve kaynaklarına ek olarak çeşitli din ve inanışlarda ölüm, cenaze ve defin ile ilgili inanç ve uygulamalar kısaca ele alınmıştır. Birinci, İkinci ve Üçüncü bölümlerde ise tarihsel sırayla Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'da cenaze ve defin uygulamaları incelenmiş ve objektif bir şekilde ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise doğum ile başlayan sürecin ölümle son bulduğu, ölüm anlayışının ve neticelerinin her toplumda kendine has ritüellere sahip olduğu, birbirlerine benzeyen ve ayrışan taraflarının olduğunu, Yahudilik ve İslam'ın benzerliklerinin, Yahudilik ve Hıristiyanlığa göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler; Cenaze, Defin, İlahi Dinler, Ölüm, İslam, Yahudilik, Hıristiyanlık.
Özet (Çeviri)
Death is an inevitable end for people. Death, which is an integral part of life and life, has both individual and social aspects. Death, which is an integral part of life and aliveness, has both individual and social aspects. Beliefs and cultures of people shaped pre-death, moment of death and post-death have played an active role in the procedures to be performed. It is possible to see the practice of funeral and burial in all religious and belief groups, wherever people are. The practices of each religion and culture against the funeral differ. When the death from the first person occurred, people thought how to raise their funeral and treated the dead according to their belief in their own religion and culture. It is possible to see funeral rituals in all faith groups. However, the aim of this study is to investigate how the funeral and burial procedures are performed in divine religions. The thesis consists of introduction and three chapters. In the introduction part, the importance, purpose, limits, methods and sources of the subject, as well as the beliefs and practices related to death, funeral and burial in various religions and beliefs are briefly discussed. In the first, second and third chapters, the practices of funerals and burials in Judaism, Christianity and Islam are examined and tried to be put forward objectively. In the conclusion part, it is found that the process that started with birth ended with death and that the understanding and results of death have their own rituals, similarities and diverging sides in each society, and similarities of Judaism and Islam are more than Judaism and Christianity.