1974 sonrası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne göç hareketleri ve sosyal entegrasyon
The immigration activities to TRNC after 1974 and social integration
  1. Tez No: 560160
  2. Yazar: FATİH UĞUR BİBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER TURUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Türkiye, Kıbrıs Barış Harekatı, Göç, Göçmen, Sosyal Entegrasyon, Çalışma Ekonomisi, Cyprus, Turkey, Cyprus Peace Operation, Immigration, Immigrant, Social Integration, Working Economy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Türklerin Akdenizdeki en büyük adalarından biri olan Kıbrıs'a göç etmesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1571'de adayı fethetmesiyle başladı. Daha sonra bu göç hareketi farklı zamanlarda, birçok haklı sebeple devam etti. 1878 yılında Kıbrıs'ın İngiltere'ye devredilmesi, 1. Ve 2. Dünya Savaşı, Milli Mücadele dönemi ve 1955'ten beri süregelen EOKA terör faaliyetleriyle birlikte 1960'ta Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve Rum saldırıları sonucu 1963'te cumhuriyetin ortadan kalkması göçe sebebiyet veren çok kritik zamanlardı. 20 Temmuz 1974 günü adanın diğer garantör devleti olan Türkiye'nin yapmış olduğu harekât sonrası Türkiye'den Kıbrıs'a başka bir göç hareketi başladı. 1975 yılından itibaren Türkiye'den plansız programsız başlatılan göç hareketiyle bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni oluşturan topraklara Anadolu'nun farklı noktalarından insanlar göç etmeye başlamıştır. Ancak göçmenlerin adaya gelmelerinin ardından pek çok sorun da kendisini göstermiştir. Bütün bir amaca ulaşmayı hedefleyen uzun vadeli ve öngörülü bir strateji izlenmediğinden, Kıbrıslı Türklerle Türkiye'den gelen göçmenler arasında pek çok sorun ortaya çıkmıştır. Bunların bir kısmı 2019 itibarıyla hala çözülebilmiş değildir. Bu yüksek lisans tezi kapsamında Kıbrıslı Türklerin 1974 öncesi ve sonrası iş gücü, Türkiye'den göç eden insanların çalışma hayatı ve yaşadıkları sorunlar ile Kıbrıslı Türklerle aralarında oluşan ihtilaflar gözlenmiş ve araştırılmıştır. Yapılan bu çalışma ile Kıbrıs'taki göçmenlerin entegrasyon sorununun çözüm önerilerine ilave olarak; gerekli olan devlet müdahaleleri, sivil toplum örgütlerinin atması gereken adımlar ve KKTC'de eğitim veren üniversitelere düşen görevler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkish migration movements to Cyprus where is one of the biggest islands in the Mediterranean Sea started when the Ottoman Empire conquered the island in 1571. After that, the migration proceeded at different times for many legitimate reasons. The take-over of Cyprus to England in 1878, WWI, WW2 and Turkish National Struggle period, EOKA's terror activities since 1955, the establishment of Republic of Cyprus in 1960 and the disappearance of the republic as a result of the Greek attacks in 1963 were the crucial times that caused the migration. On July 20, 1974, after the operation of Turkey as a guarantor state of the island, the immigration from Turkey also started. Since 1975, withthe migration movement started by Turkey unplanned has enabled people who are Anatolian to settle in the territories of Turkish Republic of Northern Cyprus. However, with the arrival of the immigrants to the island, many problems have showed up. Since a long-term and a predictive strategy designed to achieve an overall aim were not followed, many problems have arisen among Turkish Cypriots and immigrants from Turkey. Some of the problems have still not been solved nowadays, in 2019. Within the scope of this master's thesis, the workforce of Turkish Cypriots before and after 1974,working lives of immigrants, the difficulties they have been facing since 1975,and the conflicts with Turkish Cypriotshas been observed and researched. With this study, as an addition to the recommendations of the solution to the integration problems of immigrants in Cyprus, required government interventions, the necessary steps non-governmental organizations must take, and the duties of the universities providing education in the Turkish Republic of Northern Cyprus have been put forth.