Cahiliye nikâhları ve cahiliye nikâhlarının günümüzdeki tezahürleri
The marriage in the jahiliyyah and today's manifestations
  1. Tez No: 560174
  2. Yazar: FATIMA KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SARICIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cahiliye, Nikâh, Zina, Sapkınlık, Jahiliyyah, Marriage, Adultery, Deviance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
İslâm'la tanışmadan önce cahiliye Arap toplumunun icra ettiği birçok nikâh çeşidi mevcuttu. Bunlardan en yaygın olanı, İslâm tarafından da onaylanmış olan bugünkü nikâh şeklimizdir. Bunun dışında, İslâm'ın helal kabul etmediği ve zina saydığı bütün nikâhlar ve birliktelikler yasaklanmıştır. Evlilikte kadın ve erkeğin birbiri üzerindeki hak ve ödevleri, doğacak çocuğun nesebinin tespit edilmesi gibi konular, şer'î sınırlarla belirlenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde İslâm'dan önceki cahiliye toplumunda icra edilen nikâhlar anlatılmıştır. İlahi dinlerin evlilik ve nikâh konusundaki öğretilerinden bahsedilmiş, Yahudi ve Hristiyanlar'da nikâh konusuna kısaca değinilmiş ve İslâm'ın kabul ve ta'dil ettiği bugünkü nikâh akdinden bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde zina konusu ve parafililer başta olmak üzere zina kapsamına giren ve cahiliye nikâhlarının tezahürleri şeklinde görülen sapkın evlilikler ve ilişkiler ele alınmıştır. Farklı kültürlerin cinsel sapkınlıklarıyla ilgili bilgiler sunulmuştur. Örneğin Batı medeniyetinin temelini oluşturan Antik Yunan'da ve Antik Hint medeniyetinde normal ve yasal kabul edilen cinsel sapkınlıklar, son ilahi din olan İslâm'ın öğretileriyle karşılaştırmalı olarak aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Before meeting Islam, there were many types of weddings performed by the Arab communitiy of jahiliyya. The most common form of marriage is the current marriage which is also approved by Islam. In addition, all weddings and dating (coupling) that Islam does not accept as halal and are considered adultery are prohibited. The rights and responsibilities of men and women in marriage, the determination of the child's generation to be born, are determined by the limits of sharia. In the first part of the study, the weddings performed in jahiliyya society before Islam, are explained. The teachings of divine religious about marriage and engagement are mentioned, the issue of marriage in Jews and Christians is briefly mentioned, and today's marriage contract which is accepted and emended by Islam is mentioned. In the second part of the study, especially the subject of adultery and paraphilias, scope of adultery and the manifestations of the jahilliyah marriges seen as deviant marriages and dating are clarified. Information about sexual pervesion from different cultures is presented. The sexual pervesions considered normal and legal in Ancient Greece and Acient Indian civilization, which constitute the basis of Western civilization are explained in a comparative and visiually supported manner by Islam which is the last divine religion.