Afganistanlı sığınmacı ve mültecilerin gündelik yaşam deneyimleri: Niğde örneği
Everyday life experiences of Afghans asylum seekers and refugees: The sample of Nigde
  1. Tez No: 560175
  2. Yazar: CANAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gündelik Yaşam, Uydu Kent, Niğde, Afganistan, Sığınmacı, Mülteci, Everyday Life, Satellite Cities, Niğde, Afghanistan, Asylum Seeker, Refugee
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
1980'li yıllardan sonra Türkiye'ye yönelen göçün büyük kısmını zorunlu göç oluşturmaktadır. Buna bağlı olarak komşu ve diğer ülkelerden kitlesel ve bireysel olarak sığınma arayışındaki kişiler göç ederek Türkiye'ye gelmektedir. 2011 yılından bu yana devam eden Suriye krizi halen olumsuz gelişmelerle güncelliğini korumakla beraber azımsanmayacak sayıda Suriyeli olmayan yarım milyona yakın pek çok farklı uyruktan sığınmacı ve mülteci Türkiye'de ikamet etmektedir. Bu uyrukların içinde en büyük mülteci grubunu ise Afganistanlılar oluşturmaktadır. Afganistanlı sığınmacılar Afganistan'da uzun zamandır devam eden yaygın şiddet ortamından kaçarak güvenli olmayan uzun ve tehlikeli yollardan Türkiye'ye gelmeye devam etmektedir. Türkiye Avrupa dışından gelen Afganistanlılar için“coğrafi çekince”ile imzaladığı 1951 Cenevre Sözleşmesine göre kalıcı çözüm olarak 3.ülkeye yerleştirmeyi benimsediğinden sadece uluslararası koruma başvurusu altında geçici ikamet hakkı tanımaktadır, fakat gerçekte duruma bakıldığında geçici ikametin uzun yıllar sürdüğü, 3.ülkeye yerleştirmenin geçerli olmadığı görülmektedir. Belli şehirlerde ikametlerine izin verilen ve“uydu kent”denilen bu şehirlere yönlendirilen Afganistanlılar uluslararası koruma statüsü kapsamında yaşamaktadır. Bu çalışmanın konusunu ise en eski uydu kentlerden birisi olan Niğde'de ikamet eden Afganistanlı sığınmacı ve mültecilerin gündelik yaşam deneyimleri oluşturmaktadır. Barınma, çalışma hayatı ve boş vakit, yeme-içme faaliyetleri, kamusal yaşamdaki ilişkiler gibi gündelik yaşamı oluşturan öğeler gündelik yaşam sosyolojisi çerçevesinde ele alınarak yorumlanmıştır. Bu kapsamda Niğde'de yaşamını sürdüren farklı sosyo-demografik özelliklere sahip sığınmacı ve mülteci Afganistanlı 19 kişiyle görüşülmüş ve elde edilen veriler nitel yöntem kullanılarak betimsel olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Forcedmigration poses the big part of the migration flow towardsTurkey after 1980s. Accordingly buth individuals massively who seek asylum from neighbouring and other countries migrate to Turkey.Although that the continuing Syria crisis is highly actual with its negative developments since 2011, a considerable number of nearly half million non-Syrian asylum-seekers and refugees from many different nationalities reside in Turkey. Turkey gives temporary recidence right in scope of the international protection application since assumes“resettlement”to a third country as the durable solution according to 1951 Geneva Convention which was signed with“geograpical limitation reservation”for the Afghans coming from outside of Europe. However, the reel situtation is that the temporary residence last for long years and the resettlement to a third country is not the case. Afghans who are referred to live in certain provinces which are called“satellite cities”live under international protection status. The subject of this study is composed by the everyday life experiences of Afghan asylum-seekers and refugees residing in Niğde which is one of the oldest satellite cities. The everyday life factors like shelter, work life and entertainment, eating and drinking practices, the relations in public sphere are dealt and discussed in the scope of everyday life sociology. In this context, 19 interviews were made with have diffrent socio-demographic feetures but reside in Niğde and the collected data was analysed with qualitative research methodology and descriptively.