Modern müzecilik açısından bir uygulama örneği: Antalya Anadolu Oyuncak Müzesi
An application example from the perspective of modern museology: Antalya Anatolian toy Museum
- Tez No: 560201
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ŞEVKİ DUYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Sanat Tarihi, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Oyuncak Müzesi, Oyuncak, Çocuk Müzeleri, Oyun Müzeleri, Modern Müzeler, Anatolian Toy Museum, Toy, Child Museums, Game Museums, Modern Museums
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Müze ve müzecilik kavramı, bilimsel anlamda 20.yy.'ın başlarında ele alınmış kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Müzeciliğin temelinin atıldığı daha önceki dönemler de ise sadece kişisel koleksiyonları görebilmemiz mümkündür. Bu sebeple genel olarak müzecilik tarihine baktığımız zaman, ilk müze eserlerinin de bu koleksiyonlardan oluşturulduğunu söylememiz mümkündür. Müze ve müzecilik konuları ile ilgili sayamayacağımız kadar çok araştırma yapılmış ve bu çalışmalar, hazırlanan farklı yayın türleri ile akademik platformlardaki yerlerini almıştır. Ancak, modern Dünyada ortaya çıkan birbirinden çok farklı kavramlara sahip müzeler ile ilgili, akademik çalışmalar yeni yeni yapılmaktadır. Bahsettiğimiz bu müzelerden biri de oyuncak müzeleridir. İlk örneklerini çocuk müzeleri şeklinde gördüğümüz bu müzeler, zamanla, çocuk ve oyun müzeleri ve oyuncak müzeleri isimlerini alarak gelişimlerini tamamlamıştır. Bu bağlamda,“Modern Müzecilik Açısından Bir Uygulama Örneği: Antalya Anadolu Oyuncak Müzesi”başlıklı çalışma ile Türkiye'de çok yeni olan oyuncak müzelerinin gelişimi ve tezin ana konusu olan Anadolu Oyuncak Müzesinin kurulma çalışmaları, Sanat Tarihi disiplini çerçevesinde değerlendirilmiş, bu alandaki boşlukların giderilmesi amaçlanmıştır. Tez kapsamında, yurtiçinden beş ve yurtdışından beş farklı oyuncak müzesi, kıyaslama yapılabilmesi açısından incelenmiştir. Anadolu Oyuncak Müzesinin kurulma aşamaları ve tüm teşhir bölümleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The emergence of museum and museology as a scientific concept dates back to the earlies of 20th century. In the earlier periods, when the foundation of museology was laid, we can observe personal collections. Therefore, when we look at the history of the museum in general, it is possible to say that the first museum works consist of these collections. Numerous studies have been conducted about museum and museology, and these studies have taken their place in academic platforms via different types of publications. However, academic studies regarding museums with very different types, which emerged in modern world, are being conducted, recently. Toy museums is one of the abovementioned different types of museum. These museums, the first examples of which we see as children's museums, have completed their development by taking the names of children's and play museums and toy museums. In this context, the thesis titled“An Application Example from the perspective of Modern Museology: Antalya Anatolian Toy Museum”aims to fill the gap in the field by evaluating the development of toy museums in Turkey and Anatolian Toy Museum -which is the main subject of this thesis- in the scope of art history discipline. Within the scope of this thesis, five different domestic and five different foreign toy museums are examined in order to make comparisons. The establishment phases of the Anatolian Toy Museum and its all the exhibition sections were discussed in detail.