Ortaöğretim okullarında seçmeli Kur'an-ı Kerim dersiyle ilgili öğrencilerin görüşleri (Bucak örneği)
The opinions of students related to the elective Quran course in secondary schools (Bucak case)
- Tez No: 560209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADETTİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Kur'an-ı Kerim, Seçmeli Ders, Anket, Öğrenci Görüşleri, Religious Education, Quran, Elective Course, Questionnaire, Student Opinions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kur'an-ı Kerim, Allah tarafından vahiy meleği Cebrail vasıtasıyla Mekke'de 610 yılında Hz. Muhammed'e indirilmiş son ilahi kitaptır. Dolayısıyla Kur'an-ı Kerim'i ilk öğrenen ve ilk öğreten Hz. Muhammed'dir. Allah-u Teâla tarafından Kur'an'ı insanlara tebliğ etmekle görevlendirilen Hz. Muhammed, hemen kendisine inananlara Kur'an-ı Kerim'i öğretmeye başlamış ve“Sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğretenlerinizdir”diyerek onları da teşvik etmiştir. Bu nedenle nazil olduğu günden bu yana Müslümanlar tarafından en çok öğrenilen ve öğretilen kitap Kur'an-ı Kerim olmuştur. Hz. Muhammed'in vefatından sonra da Kur'an eğitimine çok önem verilmiştir. Dört halife döneminden başlamak suretiyle kurulan bütün İslam Devletlerinde eğitimin temelinde hep Kur'an-ı Kerim olmuştur. İlk başlarda evlerde ve mescitlerde yapılan Kur'an eğitimi daha sonraları kurumsallaşarak mekteplerde ve medreselerde okutulmaya başlanmıştır. Türkiye'de ise cumhuriyetin kurulması ile yeni bir döneme girilmiş ve Osmanlı eğitim kurumları olan medreseler kapatılarak yeni bir eğitim sistemine geçilmiştir. Laiklik ilkesinin benimsenmesi ile Kur'an öğretimi tartışılmaya başlanmış ve örgün eğitim kurumlarında Kur'an eğitimi kaldırılmıştır. O günden bu tarafa kesintiler olsa da camilerde, Kur'an Kurslarında ve İmam Hatip okullarında Kur'an eğitimi hep verilmiştir. 2012 yılında yapılan yeni bir düzenleme ile örgün eğitim kurumlarında da Kur'an eğitimi seçmeli ders olarak okutulmaya başlanmıştır. İşte yapılan bu çalışmada seçmeli ders olarak okutulmaya başlanan Kur'an-ı Kerim dersinin öğrenciler tarafından seçilme nedenlerini, dersi nasıl karşıladıklarını ve dersten memnun olup olmadıklarıyla ilgili görüşlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ana hatlarıyla araştırmanın giriş bölümü hariç üç bölümü bulunmaktadır. Araştırmanın giriş bölümünde araştırmanın problemi, amacı, önemi ve hipotezlerine yer verilmiştir. Birinci bölümde, Kur'an-ı Kerim öğretiminin Hz. Muhammed'e nazil olduğu günden bu yana geçirdiği süreçler özet halinde sunulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, araştırmanın yöntemi, evren ve örneklemine yer verilmiş, üçüncü bölümde Kur'an-ı iv Kerim dersini seçen öğrencilerin ders hakkındaki görüşlerine ilişkin bulgular tablolar halinde gösterilerek elde edilen bulguları yorumlanmıştır. Sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirme yapılarak araştırma sonlandırılmıştır. Bu çalışmada, Seçmeli Kur'an-ı Kerim Dersini seçen öğrencilerin ders hakkındaki düşüncelerinin olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran, by angel of revelation by Allah Gabriel in Mecca in 610 This is the last divine book downloaded to Hz. Muhammad. Therefore, the first learning and the first teaching of the Holy Quran Hz. Muhammed. Allah-u Teala by the Qur'an to the people assigned to the Prophet. Muhammad immediately began to teach the Qur'an to those who believe in him and encouraged them by saying,“Your best beneficiaries are those who have learned and taught the Qur'an”. For this reason, the most widely learned and taught book by Muslims since the day of has been the Quran. After the death of Hz. Muhammad, great importance was given to the education of the Qur'an. Starting from the period of the four caliphs, the Qur'an has always been the basis of education in all Islamic States. In the beginning, the Qur'an education in houses and masjids was institutionalized and then started to be taught in schools and madrasahs. In Turkey, the establishment of the republic entered a new era of the Ottoman madrasa and educational institutions were closed and replaced with a new education system. With the adoption of the principle of secularism, the teaching of the Qur'an began to be discussed and the Qur'an education in formal education institutions was abolished. Although there have been interruptions since then, there have always been Quranic training in mosques, Qur'an courses and Imam Hatip schools. With a new regulation made in 2012, the Qur'an education was offered as an elective course in formal education institutions. In this study, it is aimed to determine the reasons why the Qur'an course is chosen as an elective course by the students, how they meet the course and whether they are satisfied with the course. There are three main sections of the research except the introduction. In the introduction part of the research, the problem, aim, importance and hypotheses of the research are given. In the first chapter, the teaching of the Holy Quran is explained by Hz. Muhammad has been tried to be presented in a summary. In the second part, the method of the research, the universe and the sample are given. In the conclusion part, a general evaluation was made and the research was finalized. vi In this study, it has been concluded that the students who choose Elective Quran Course have positive opinions about the course.