Bir meslek lisesinde okuyan öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
An assessment of vocational school students with regards to their knowledge, manners, and behaviours about occupational health and safety
  1. Tez No: 560240
  2. Yazar: BURAK DÖN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve Güvenliği, Meslek Lisesi, Bilgi, Tutum, Davranış, Occupational Health And Safety, Vocational High School, Knowledge, Manner, Behaviour
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde önemli bir halk sağlığı problemi olarak kabul gören iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi için yapılması gerekenlerin başında, konuyla ilgili tüm tarafların bu konuda güncel eğitimlerinin en yüksek düzeye çıkarılması gelmektedir. Bu eğitimler ne kadar kaliteli olur ve erken yaşta başlarsa istenen sonuçları almak da o kadar kolaylaşacaktır. Yapılan bu çalışmada meslek lisesinde okuyan öğrencilerin konuya ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarını saptayarak mevcut durumu ortaya koymak ve bu konuya dikkat çekmek planlanmıştır. Bu amaçla mesleki ve teknik eğitim alan lise öğrencilerine ilgili kaynaklar taranarak hazırlanan bir anket formu uygulanmış ve elde edilen sonuçlar İSG eğitimi açısından değerlendirilmiştir. Anket ilk ve son sınıfta öğrenim gören 454 öğrenciden ulaşılan 286 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Bu araştırma sonucunda meslek lisesinde son sınıfta eğitim gören öğrencilerin birinci sınıftakilerle karşılaştırıldığında İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda daha çok bilgi sahibi oldukları görülmüştür. Bu durum üst sınıflar arasındaki bilinç düzeyinde farklılık oluştursa da davranışları olumlu yönde etkileyebilmesinde yeterlilikleri tartışma konusudur. Teknik ve meslek liselerinde eğitim gören öğrenciler küçük yaşlardan başlayarak staj veya benzeri çalışma durumlarından dolayı iş hayatına katılmakta, çalışma ortamlarında tehlike sınıflarına bağlı olarak İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri almaktadırlar. Mesleki teknik eğitimi alan öğrencilerin, eksikleri olsa da teorik derslerde gördüklerini atölye ve işyerlerinde pratik olarak da uyguladıkları için İSG konusunda bilinç düzeylerinin yüksek olması beklenmektedir. Sanayiye kalifiye eleman yetiştirme bakımından bu beklentiler doğrultusunda yapılan araştırmaların sayısının artması önem arz etmektedir. İSG eğitiminin tüm öğrenim hayatı boyunca verilmesi, uygulamalı ve teorik birbirini tamamlayıcı yönde yapılandırılması, eğitmenlerin de kendilerini sürekli geliştirmesi ve bunun objektif olarak izlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to prevent work accidents and occupational diseases as severe problems of public health, our priority must be to optimize the involving parties' education to the highest level while keeping them up-do-date with respect to the cutting-edge developments in their pertinent fields.The purpose of these studies is to diagnose the manners and behaviours of these vocational school students regarding the issue at hand, as well as to draw attention to this very subject. For this purpose, a survey is given to high school students undergoing occupational and technical training, where the results are evaluated in accordance with the Occupational Healh and Safety (OHS) educational standards.This survey is given to 286 first and last year students out of a total of 454 of them. When it comes to the issues of work and health safety, this study establishes the fact that the final year students have broader knowledge than the first year students.Whereas this fact generates differences among the higher classes' levels of consciousness, its efficiency to reinforce positive behaviours remains a controversial matter. The students attending vocational high schools start participating in business life by doing internships & experiencing similar working environments . Even when the students undergoing vocational and technical training lack theoretical knowledge, the practical applications of the training that they experience at workplaces and ateliers are expected to enable them to develop high OHS-consciousness. The OHS training should be offered throughout educational life, should be structured in a way that complements the theory and its applications.