Kitlesel fonlama uygulamalarının finansal piyasalara etkisi
The effect of crowdfunding applications on financial markets
  1. Tez No: 560317
  2. Yazar: SEVGİ YAYLAGÜL ÜLKE
  3. Danışmanlar: DR. HAKAN BİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kitlesel Fonlama, Kitle Fonlaması, Alternatif Finansman Yöntemleri, Fintek, Crowdfunding, Alternative Financing Methods, Fintech
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
2008 yılında yaşanan küresel finansal krizin etkisi ile birlikte geleneksel finansman araçlarının yetersizliği ve piyasanın taleplerini karşılayamadıkları ortaya çıkmıştır. Özellikle bankaların ve hükümetlerin kriz sonrası uygulamaya başladıkları katı kredi politikaları ve düzenlemeleri ile birlikte finansal piyasada fon sıkıntısı aşikar hale gelmiştir. Piyasa aktörleri arasına girilebilmek ve piyasada sürekliliğin sağlanabilmesi için finansman kaynağı bulabilmek kilit noktayı teşkil etmektedir. Gelişen teknoloji modelleri ile birlikte finansman yöntemleri de geleneksel kalıplardan sıyrılarak çeşitlenmektedir. (Crowdfunding) Kitlesel Fonlama yöntemi de son yıllarda ortaya çıkmış olan alternatif fon bulma aracı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada yeni nesil alternatif finansman aracı olan kitlesel fonlama aracının ortaya çıkışı, gelişimi, türleri ve uygulamaları ele alınmaktadır. Bu amaçla konu ile ilgili olarak 03.01.2019 tarihinde yayımlanan“Paya Dayalı Kitle Fonlaması Tebliğ Taslağı”ayrıntılı bir şekilde incelenerek Türkiye'de yaşanan gelişmelerle birlikte Amerika Birleşik Devleti, Çin Halk Cumhuriyeti ve İngiltere uygulamalarına da rakamsal verilerle yer verilmiştir. Ayrıca yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde alternatif finansman araçlarının yaygınlaşması ile birlikte finans sektörünü özellikle bankacılık sistemini bekleyen değişimlere ilişkin görüşler de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the impact of the global financial crisis in 2008, it was revealed that the traditional financial instruments were inadequate and could not meet the demands of the market. In particular, the shortage of funds in the financial market has become evident with the solid credit policies and regulations that banks and governments have started to implement after the crisis. To be among the market actors and to find financial resources to ensure continuity in the market is the key point. In addition to developing technology models, financing methods are diversified from traditional patterns. The crowdfunding method is also widely used as an alternative funding tool that has emerged in recent years. In this study, the emergence, development, types and applications of the crowdfunding device, which is a new generation alternative financing tool, are discussed. With regard to this purpose, the subject, published on 01.03.2019“Share-Based Crowdfunding Draft Communiqué”a detailed manner by examining developments that occurred in Turkey and United States, Republic of China and the UK practices are discussed with numerical data. Moreover, with the thanks to the technological developments, alternative financing tools have become widespread and the opinions about the changes in the financial sector especially the banking system are examined in future.