Fizik öğretiminde bilgisayar destekli etkinliklerin öğrenci başarısına etkisi
The impact of computer-assisted activities on student achievement in physics teaching
  1. Tez No: 560326
  2. Yazar: SULEYMAN ATAYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İMRAN ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli öğretim, fizik eğitimi, simülasyon, animasyon, başarı, tutum, Computer assisted instruction, physics education, simulation, animation, success, attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada fizik öğretiminde bilgisayar destekli etkinliklerin öğrenci başarısına etkisi araştırılmıştır. Araştırma 2018-2019 eğitim öğretim yılı güz döneminde, Türkmenistan'ın Mary İli Bayramaly şehrindeki No:12 Ortaokulu 8. Sınıflarında öğrenim görmekte olan 50 tane öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bu öğrencilerden 25 tanesi rastgele olarak deney grubuna diğer 25 tanesi ise kontrol grubuna dâhil edilerek araştırma yapılmıştır. Uygulama öncesinde öğrencilerin“Elektrik akımı, Dirençler ve Dirençlerin bağlanması”konularına yönelik başarılarını tespit etmek amacıyla konuyla ilgili fizik başarı testi hem kontrol hem de deney grubuna ön-test olarak uygulanmıştır. Konular kontrol grubu öğrencilerine“Geleneksel öğretim yöntemleri (GÖY)”ile anlatılırken deney grubu öğrencilerine“Bilgisayar destekli öğretim yöntemleri (BDÖY)”ile anlatılmıştır. Uygulama sonrasında grupların başarılarındaki değişiklikleri tespit etmek için başta uygulanmış olan fizik başarı testi her iki gruba son-test olarak tekrar uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin teknolojiye yönelik tutumlarını incelemek amacıyla son-testle beraber öğrencilere teknolojiye yönelik tutum ölçeği de uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.00 paket programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre BDÖY ile öğretim gören deney grubu öğrencilerinin fizik başarı puanları ile GÖY ile öğretim gören öğrencilerin fizik başarı puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Ancak öğrencilerin teknolojiye yönelik tutumları arasında gruplar arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of computer aided activities on student achievement in physics education is investigated. The research was carried out with 50 students studying in the 8th grade of No: 12 Secondary School in Bayramaly city of Turkmenistan in the fall semester of 2018-2019 academic year. 25 of these students were randomly assigned to the experimental group and the other 25 to the control group. In order to determine the success of the students about gr Electric current, Resistors and Connecting resistors, physic success test was applied to both control and experimental group as pre-test. The subjects were explained to the control group students by using“Traditional teaching methods (TTM)”and“Computer aided teaching methods (CATM)”were given to the experimental group students. In order to determine the changes in the success of the groups after the application, the physical achievement test which was applied at the beginning was re-applied as a post-test to both groups. In addition, in order to examine the students' attitudes towards technology, the attitude scale towards technology was applied to the students together with the post-test. The data were evaluated with the help of SPSS 22.00 package program. According to the results obtained from the research, it was determined that there was a significant difference between the physics achievement scores of the experimental group students who were teaching with CATM and the physics achievement scores of the students who were taught with TTM. However, there was no significant difference between the students' attitudes towards technology.