Psikolojik hastalıkların yanlış yorumlanması ve inanç eksikliği olarak damgalanması sürecinde manevi destek ihtiyacı
The need for spiritual support in misinterpretation of psychological ilnesses and stigmatization as a lack of belief
  1. Tez No: 560335
  2. Yazar: KEVSER ÇAĞLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÜŞAN GÖCEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Psikolojik Destek, İçselleştirilmiş Damgalama, Sosyal Damgalanma, İnanç Eksikliği, Manevi Danışmanlık ve Rehberlik, Psychology of Religion, Psychological Support, Internalized Stigma, Social Stigma, Lack of Belief, Spiritual Counseling and Guidance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmanın amacı, psikolojik hastalığı nedeniyle destek almış olan veya almaya devam eden dindar bireylerin, psikolojik destek almaya yönelik tutumlarını ne derece yordadıklarını incelemek, hastalıkları ile dini inanç ve ibadetleri arasında nasıl bir etkileşim olduğunu belirlemek, sosyal damgalanma ve içselleştirilmiş damgalanma düzeylerini tespit etmek, psikolojik destek alma sürecinde damgalanma yaşayan bireylerin karşılaştıkları problemlere yönelik manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetinin nasıl uygulanacağına dair açıklama ve önerilerde bulunmaktır. Nitel metotta yapılan bu çalışmada, amaçlı örnekleme yöntemlerinden kartopu ve maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılarak farklı psikolojik hastalığı olan kişiler çalışma grubuna dahil edilmiştir. Ölçüt örnekleme yöntemi ile de hastaların en az iki ay psikolojik destek almış olmaları koşulu sağlanmıştır. Bu çerçevede, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak çalışma grubu ile yapılan görüşmelerle veriler toplanmıştır. Buna göre araştırmanın örneklemesini depresyon, bipolar bozukluk, panik atak, anksiyete bozukluğu ve kişilik bozukluğu bulunan biri erkek 20 hasta oluşturmuştur. Elde edilen veriler içerik analizi kullanılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, psikolojik hastalıkların kişinin sosyal çevresi tarafından inanç eksikliği olarak damgalanmasının hastalarda içsel damgalanmaya sebep olduğu, kişilerin hastalık sürecinde tıbbi tedavi almalarının yanında dini uygulamalarında da eksiklikleri tespit edip gidermeye çalıştıkları, hastalıkların doğru şekilde algılanması ve çözümlenmesinde hem hastalar hem de hasta yakınları için manevi desteğe ihtiyaç olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, MDR uygulamalarına ve MDR uzmanlarına yönelik görüş ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aims of this study are to examine, the extent to which religious people with illness have receieved or are receiving psychological support, predict their attitudes towards receiving psychological support, determine the interaction between religious beliefs and practices and psychological illness, determine the levels of social stigma and internalized stigma in the process of receiving psychological support, and to give advice and suggestions on how to apply spiritual counseling and guidance services for the problems faced by individuals who are stigmatized during the process of receiving psychological support. In this study which was carried out in qualitative method, people with different psychological ilnesses were included in the study group using snowball and maximum diversity sampling from purposeful sampling methods. Using the criterion sampling method, the patients were provided with psychological support for at least two months. In this context, data were collected through interviews conducted with the working group using semi-structured interview. Accordingly, the sample of the study consisted of 20 patients, one of them male, with depression, bipolar disorder, panic attack, anxiety disorder and personality disorder. The data were interpreted by using content analysis. As a result of the research it was determined, stigmatization of psychological illnesses as a lack of belief by one's social environment causes internal stigmatization in patients. In addition to receiving medical treatment, they also tried to identify and correct the deficiencies in patient's religious practices. It was also determined that there is the need for spiritual support for both patients and their relatives about the right perception and treatment of diseases. In line with the findings obtained, opinions and suggestions were presented for MDR experts and MDR applications.