Multipl skleroz tanılı kadınlarda alt üriner sistem semptomlarının denge, düşme riski ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of lower urinary system symptoms on balance, falling risk and quality of life in women with multiple sclerosis
  1. Tez No: 560375
  2. Yazar: GÖZDE URSAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİYE ÖZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Demiyelinizan hastalıklar, üriner inkontinans, pelvik taban disfonksiyonu, düĢme riski, Demyelinating diseases, urinary incontinence, pelvic floor dysfunction, risk of falling
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, Multipl Skleroz tanılı kadınlarda alt üriner sistem semptomlarının denge, düşme riski ve yaşam kalitesine etkisini değerlendirmek ve bu parametreleri sağlıklı kadınlarla karşılaştırmak amacı ile gerçekleştirildi. Çalışmaya yaş ortalaması 41,13±10,93 yıl olan, 48 Multipl Skleroz tanılı ve 38,88±10,26 yıl olan 51 sağlıklı gönüllü kadın dahil edildi. Kadınların sosyo-demografik özellikleri kaydedildikten sonra alt üriner sistem semptomları Bristol Kadın Alt Üriner Sistem Semptomları İndeksi (BKAÜSSİ) ile, pelvik taban problemleri Pelvik Taban Distres Envanteri-20 (PTDE-20) ve Global Pelvik Taban Rahatsızlık Anketi (GPTRA) ile, aşırı aktif mesane semptomları Aşırı Aktif Mesane Anketi-V8 (AAM-V8) ile, düşme riskleri, statik ve dinamik dengeleri Biodex denge sistemi ile, yaşam kaliteleri Multipl Skleroz Yaşam Kalitesi Anketi-54 (MSYKA-54) ile değerlendirildi. Multipl Skleroz tanılı kadınların düşme riskinin sağlıklı kadınlara göre daha yüksek olduğu belirlendi (p=0,046). Multipl Skleroz tanılı kadınlarda BKAÜSSİ depolama alt boyut puanı arttıkça dinamik dengenin azaldığı (p=0,034), düşme riskinin arttığı (p=0,002) bulundu. Alt üriner sistem semptomlarına göre üriner inkontinansı olmayan, urge üriner inkontinans, stres üriner inkontinans ve mikst üriner inkontinans şeklinde sınıflandırılan Multipl Skleroz tanılı kadınların düşme riski, denge ve yaşam kalitelerinin benzer olduğu saptandı (p˃0,05). Bu çalışma ile alt üriner sistem semptomlarına göre sınıflandırılan Multipl Skleroz tanılı kadınların düşme riski, denge ve yaşam kalitelerinin benzer olduğu, ancak kadınların mesane depolama ile ilgili şikayetleri arttıkça dinamik dengelerinin azaldığı, düşme risklerinin ise arttığı görüldü. Sonuç olarak, Multipl Skleroz tanılı kadınların değerlendirmelerinde alt üriner sistem semptomlarının da değerlendirilmesinin faydalı olacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effect of lower urinary tract symptoms on balance, the risk of falling and quality of life in women with Multiple Sclerosis and to compare these parameters with healthy women. 48 women with Multiple Sclerosis, whose age average was 41,13±10,93 years and 51 healthy volunteer women, whose age average was 38,88±10,26 years, were included in the study. After the socio-demographic characteristics of the women were recorded, lower urinary tract symptoms were assessed with Bristol Female Lower Urinary Tract Symptom Index (BFLUTSI), and pelvic floor problems were assessed with Pelvic Floor Distress Inventory-20 (PFDI-20) and Global Pelvic Floor Bother Questionnaire (GPFBQ), overactive bladder symptoms were assessed with Overactive Bladder Questionnaire-V8 (OAB-V8), fall risks, static and dynamic balances were assessed with Biodex balance system, quality of life was assessed with Multiple Sclerosis Quality of Life Questionnaire-54 (MSQOL-54). It was determined that the fall risk of women with Multiple Sclerosis was higher than healthy women (p=0,046). It was found that as BFLUTSI storage subscale score increased in women with Multiple Sclerosis, the dynamic balance was decreased (p=0,034), the risk of falling was increased (p=0,002). Women with Multiple Sclerosis who were classified as without urinary incontinence, urge urinary incontinence, stress urinary incontinence and mixed urinary incontinence according to lower urinary tract symptoms was found to be similar risk of falling, balance and quality of life (p˃0,05). In this study, it was seen that the risk of falling, balance and quality of life of women with Multiple Sclerosis who classified according to lower urinary tract symptoms were similar but decreased dynamic balance and increased risk of falling as women increased complaints about bladder storage. As a result, it was thought that evaluation of lower urinary tract symptoms would be useful in evaluating women with Multiple Sclerosis.