Metâlî'ü's-Sa'âdet (92a-141a)(İnceleme - metin - sözlük- tıpkıbasım)
(Metâlî'ü's-Sa'âdet (92a-141a) (Analysis-text-dictionary-facsimile)
  1. Tez No: 560376
  2. Yazar: OĞUZHAN MERAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN UYĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, yıldız, burç, falcılık, III. Murad, The Old Anatolian Turkish, star, horoscope, fortune telling, lll. Murad
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada Kitâbu'l Bulhân adlı Arapça bir fal kitabının Türkçe tercümesi olan Metâlμ'ü's-Sa¡âdet adlı bir eser incelenmiştir. Eser; Giriş, İnceleme, Metin, Sözlük ve Tıpkıbasım bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmaya konu olan eser hakkında bilgiler verilmiş ve çalışmanın konusu, önemi, yöntemi ve amacı anlatılmıştır. İnceleme Bölümü, biçim bilgisi başlığı altında irdelenmiştir. Dil ve imla özellikleri göz önünde bulundurularak metnin, Eski Anadolu Türkçesi dönemiyle uyuşan ve uyuşmayan yanları yine metinden örneklerle ortaya konmuştur. Metin Bölümü, Metâlμ'ü's-Sa¡âdet adlı eserin 92a ile 141a varakları aralığının transkripsiyonlu metninden oluşmaktadır. Metin oluşturulurken her sayfa ve satır numaralandırılmıştır. Sözlük Bölümü, metinde geçen terimlerden, kelimelerden ve özel isimlerden oluşmaktadır. Metinde yer alan ayetlere sözlük bölümünde yer verilmemiş, metin içerisinde dipnotlarla mealleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Turkish translation of Arabic Fortune a Book named Kitâbu'l Bulhân, which is prepared as a master thesis, Metâlμ'ü's-Sa¡âdet was studied. The work consists of introduction, review, text, dictionary sections and facsimile. Information about the work that is subject to the work is given in the introduction section and the subject, importance, method and purpose of the study is explained. The review part is scrutinized by under the heading of shape information. Considering the features of language and spelling, the sides of the text, which were in harmony with the old Anatolian Turkish period and which were not in harmony, again were presented with examples from the text. The text part consists of the transcribed text of the range of pages 92a and 141a of Metâlμ'ü's-Sa¡âdet. Each page and line is numbered when creating text. The dictionary part consists of vocabulary, completion and proper nouns from the text. The verses in the text are not included in the dictionary section, and their meaning is explained by the footnotes in the text.