Kamu hastanelerindeki ameliyathane hemşirelerinin yasal sorumluluklarına ilişkin bilgi düzeylerinin araştırılması
Investigation of knowledge levels related legal responsibilities of operating room nurses in public hospitals
- Tez No: 560384
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ SANCAKDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Hukuk, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Law, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane Hemşireliği, Kamu Hastaneleri, Malpraktis, Yasal Sorumluluk, Bilgi Düzeyi Araştırması, Operating Room Nursing, Public Hospitals, Malpractice, Legal Responsibility, Level of Knowledge
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yaşam hakkının uzantısı olan sağlık hakkı; insanların, hiçbir ayrım gözetmeksizin, en yüksek düzeyde ulaşılabilir olan sağlık standardından yaralanmasını ifade eden temel bir haktır. Bu amaçla sunulan sağlık hizmetleri her geçen gün gelişmektedir. Yaşanan teknolojik gelişmelerin sağlık hizmetlerine hızlı yansımaları, sağlık meslek mensuplarının aynı hızla çağı yakalamalarını gerektirmektedir ve ameliyathaneler teknolojik gelişmelerden en çok etkilenen sağlık alanlarıdır. Sağlık hizmet sunumunun her aşamasında yer alan hemşireler, ameliyathanelerde cerrahi ekibin üyesi olarak hızlı teknolojik gelişmelere uyum sağlamak ve çağdaş hemşirelik rollerini yerine getirmek için her geçen gün daha fazla sorumluluk almaktadırlar. Hastaların en savunmasız olduğu sağlık hizmet alanlarının başında gelen ameliyathanelerde, hemşirenin savunucu rolünün ön planda olması, kurum politikalarının bunu destekler nitelikte olması; hastaların sağlık hakkından insan onuruna yakışır şekilde yararlanmalarını sağlar. Hastanın ameliyathaneye girmesiyle başlayan görev ve sorumluluk süreci hastanın ameliyathaneden çıkışına kadar her basamakta hemşirenin yasal sorumluluğunu doğurabilecek niteliktedir. Düşmeler, vücutta yabancı cisim unutulması, cerrahi doku materyallerinin kaybolması gibi tıbbi hatalı uygulamalar ameliyathane hemşirelerinin yasal sorumluluklarını doğurabilecek olaylardan bazılarıdır. Kamu hastanelerinde çalışan ameliyathane hemşireleriv görev, yetki ve sorumluluklarını bilmekle birlikte, kusurlu eylemlerinin yasal sonuçlarını da bilmelidirler. Ameliyathane hemşirelerinin rolleri gereği, kusurlu eylemlerinin hem hastalar hem kendileri için ağır sonuçları olabileceği düşüncesiyle çalışmamızda kamu hastanelerindeki ameliyathane hemşirelerinin yasal sorumluluklarına ilişkin bilgi düzeylerini araştırdık. Veri toplama aracımızda dört ayrı bilgi düzeyi alanı belirledik. Bu alanları; malpraktis-komplikasyon ayrımı, görev, yetki ve sorumluluk, İdare Hukuku sorumluluğu ve Ceza Hukuku sorumluluğu alanları olarak düzenledik. İlk bölümde belirlediğimiz dört bilgi düzeyine ilişkin temel kavramlara yer verirken, ikinci bölümde bulgularımızı paylaştık. Bulgularımız doğrultusunda sonuç ve önerilerimizi sunduk.
Özet (Çeviri)
The right to health as an extension of the right to life states a fundamental right of people to get the highest attainable standards of health, in a manner without any discrimination. Health services that are offered for this purpose are developing day by day. The rapid reflections of technological developments on health services require healthcare professionals to capture the age at the same pace and operating theatres are the health areas that are most affected by technological developments. Nurses who take part in every stage of Health Service presentation take more responsibility every day to adapt to the technological developments and perform contemporary nursing roles as a member of the surgical team in the operating rooms. In the operating theaters which are the one of the most vulnareble places for the patients, the fact that the nurse's advocacy role is in the forefront and that the institutional policies support the latter ensures that the patients benefit from the right to health in a manner that is worthy of human dignity. The duty and responsibility process that starts with the patient entering the operating room is capable of giving rise to the legal responsibility of the nurse at every step till to the exit of the patient. Patient safety incidents such as falls, retained foreign bodies and loss of the surgical tissue are some of the events that may lead to the legal responsibilities of the operating room nurses. Operating room nurses working in public hospitals should know their duties,vii rights and responsibilities, but they should also know the legal consequences of their defective actions. In this study, we investigated the level of knowledge about the legal responsibilities of the operating room nurses working in public hospitals for whom defective actions may lead severe consequences for both patients and themselves. In our data collection tool, we have identified four different levels of information. We organized these fields as malpractice-complication discrimination, duties, authority and responsibility, Administrative Law responsibility and Criminal Law responsibility. In the first part, we included the basic concepts about the four levels of knowledge that we have identified. In part two, we shared our findings and then presented our results and suggestions in line with them.