Mardin ili kamu hastanelerinde görev yapan ameliyathane hemşirelerinin ameliyathanenin yönetimine yönelik tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the attitudes of operating room nurses working in Mardin public hospitals towards operating room management
- Tez No: 657141
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA YAVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Yönetim, HemĢirelik, Cerrahi HemĢireliği, Operating Room, Management, Nursing, Surgical Nursing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalıĢma ameliyathane hemĢirelerinin, ameliyathanenin yönetimine yönelik tutumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıĢtır. ÇalıĢma verileri 1 Temmuz 2019 - 29 ġubat 2020 tarihleri arasında Mardin ilinde yer alan devlet hastanelerinin ameliyathane servislerinde Sosyodemografik Özellikler Veri Formu ve Ameliyathane Yönetimi Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıĢtır. AraĢtırmanın örnekleminde 76 hemĢire yer aldı. HemĢirelerin yaĢ ortalaması 33.76±6.31 ve 47.4‟si kadın, % 73.7‟si evli, % 68.4‟ü lisans mezunuydu. Ameliyathane Yönetimi Tutum Ölçeği puan ortalamalarında en yüksek puan alınan alt boyut“stres ve tükenmiĢlik”iken en düĢük puanın“liderlik”alt boyutunda olduğu belirlendi. Güven alt boyutunda kadınların erkeklere göre daha yüksek puan ortalamasına sahip oldukları belirlendi (p0.05). Sonuç olarak; bu araĢtırmada hemĢirelerin stres ve tükenmiĢlik durumlarının ameliyathane yönetimi tutumlarını etkilediği ve liderlik eden kiĢinin de bu tutumlarının belirlenmesinde etken olduğu görülmüĢtür. HemĢirelerin meslekte çalıĢma ve ameliyathanede çalıĢma süresi ekip üyeleri ile iĢbirliği yapma konusunda etkili bulunmuĢtur. HemĢirelerin ameliyathane yönetiminde etkili olmak adına tecrübeli olan ekip üyelerinin kliniklerde rehber rol üstlenmeleri, ekip üyelerinin verimliliğini azaltan stres ve tükenmiĢliği azaltabilmek için sürekli iletiĢim halinde olmaları ve paylaĢımda bulunmaları gerekmektedir. Liderlik yönünün geliĢtirilebilmesi için de hemĢireler mesleki geliĢimlerini arttıracak eğitimlere katılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the attitudes of operating room nurses towards the management of the operating room. The study data were collected between 1 July 2019 - 29 February 2020 in the operating room services of state hospitals in Mardin using the Sociodemographic Characteristics Data Form and the Operating Room Management Attitude Scale. The sample of the study included 76 nurses. The average age of the nurses was 33.76 ± 6.31 and 47.4 were women, 73.7% were married and 68.4% were undergraduate degrees. It was determined that the sub-dimension with the highest score in the Operating Room Management Attitude Scale mean score was Stress and burnout, while the lowest score was in the leadership sub-dimension. It was determined that females had higher mean scores than males in the confidence subscale. (p 0.05). As a result; In this study, the effects of stress and burnout of nurses on their operating room management attitudes and that the attitudes of the leader were also effective in determining these attitudes. The nurses' professional working year and the working year in the operating room are effective in collaborating with team members. In order to be effective in operating room management, nurses should take on a guiding role in clinics and be in constant communication with team members in order to reduce the stress and burnout that reduce the productivity of team members. In order to improve their leadership, they should attend trainings that will increase their professional development.