Tüketici uzmanlığının ve sosyal kimlik fonksiyonunun tüketici yenilikçiliği üzerindeki etkisi: Bir üniversitede araştırma
The effect of consumer expertise and social identity function on consumer innovativeness: A research in a university
- Tez No: 560547
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDAR BÜYÜKER İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışları, Tüketici Yenilikçiliği, Tüketici Uzmanlığı, Sosyal Kimlik, Moda, Consumer Behaviors, Consumer Innovativeness, Consumer Expertise, Social Identity, Fashion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Değişimin hızlı yaşandığı günümüzde şirketlerin sektörlerinde lider konumda olabilmeleri yenilik yapmalarına bağlıdır. Yenilikçi tüketiciler, yeni ürünleri ve hizmetleri diğer tüketicilere göre daha çabuk benimsemesi ve ürünü ilk satın alan kişiler olmaları nedeniyle firmalar için daha fazla öneme sahiptirler. Tüketici yenilikçiliği literatürde kişisel yenilikçilik, ilgi alanına özgü yenilikçilik (ürün temelli yenilikçilik) ve yenilikçi davranış boyutlarıyla incelenmektedir. Bu çalışmada ise tüketici yenilikçiliği ilgi alanına özgü yenilikçilik olarak ele alınmıştır. Yeniliğin en çok görüldüğü sektörlerden biriside modadır. Moda, her alanda etkisini göstermesine rağmen en belirgin olarak giyim alanında ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle çalışmada moda giyim ürünleri tercih edilmiştir. Çalışmanın temel amacı tüketici uzmanlığının (tüketici bilgisi) ve sosyal kimlik fonksiyonunun tüketici yenilikçiliği üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmanın diğer amacı ise yenilikçilik ile demografik değişkenler arasında farklılıklar olup olmadığını araştırmaktır. Bu amaçlarla birlikte Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerine anket uygulanmıştır. Veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Gerçekleştirilen regresyon analizi sonucunda çalışmanın bağımsız değişkenleri olan tüketici uzmanlığı (tüketici bilgisi) ve sosyal kimlik faktörlerinin tüketici yenilikçiliği üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu sonucu elde edilmiştir. Diğer taraftan cinsiyet ile yenilikçilik arasındaki farklılıkları incelemek için t-testi uygulanmıştır. Sonuçlara göre yenilikçilik ile cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Bunun dışında uygulanan varyans analizi neticesinde gelir ile tüketici yenilikçiliği arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Tüketicilerin geliri arttıkça yenilikçilik düzeyleri de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, as the changes take place rapidly, the fact that companies become leaders in their sectors depends on their making innovation. Innovative consumers are more important for companies because they adopt new products and services more quickly than other consumers and are the first purchasers of the product. Consumer innovativeness is investigated in the literature with the dimensions of innate innovativeness, domain-specific innovativeness and innovative behavior. In this study, consumer innovativeness was investigated by“domain-specific innovativeness”dimension. Fashion is one of the sectors where innovation seen most. Although fashion reflects its effect in every field, it is more prominent in the field of clothing. Therefore, fashion apparel products were chosen in this study. The main purpose of this study is to investigate the impact of consumer expertise (consumer knowledge) and social identity function on consumer innovativeness. Another purpose of the study is to investigate whether there are differences between innovativeness and demographic variables. For this purpose, a questionnaire was conducted to Burdur Mehmet Akif Ersoy University Faculty of Economics and Administrative Sciences students. Data were analyzed by SPSS program. As a result of the regression analysis, the independent variables of the study, consumer expertise(consumer knowledge) and social identity factors had a significant effect on consumer innovativeness. On the other hand, t-test was applied to investigate the differences between gender and innovativeness. According to the results, no significant difference was found between innovativeness and gender. In addition, as a result of the analysis of variance, significant differences were found between income and consumer innovativeness. As the income of consumers increases, their level of innovativeness increases.