Biyoteknolojik transformasyon ile alerjen molekül içeriği azaltılmış propolisin kanser hücrelerinde apopitozis ve anjiogenez üzerine etkisi
The effect of allergen molecule-reduced propolis with biotechnological transformation on apoptosis and angiogenesis in cancer cells
- Tez No: 560558
- Danışmanlar: PROF. DR. ESER YILDIRIM SÖZMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Propolis, Biyolojik Transformasyon, Antioksidan, Apopitosiz, Kolon kanseri, Anjiogenezis, Propolis, Biological Transformation, Antioxidant, Apoptosis, Colon Cancer, Angiogenesis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Propolis arıların koruyucu etkilerinden faydalandıkları doğal bir üründür. Arılar propolisi, reçineden zengin ağaç ve bitkilerden topladıkları reçineyi tükürük enzimleri vasıtasıyla sindirip mumla karıştırarak kovanda hazırlar. Propolis koloniyi bakteriyel, fungal ve viral tehditlere karşı korur, arıların hastalık kapmasını önler. Propolis güçlü antioksidan, antiinflamatuar ve anti tümör etkileri nedeniyle insan sağlığının korunmasında uzun yıllardır kullanılmaktadır. Birçok faydasının yanında içerdiği bazı bileşenler, özellikle kafeik asit esterleri ve hidroksisinamik asit esterleri değişik alerjik komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bizim çalışmamız da biyolojik transformasyonla alerjen içeriği düşürülmüş, propolisin kolon kanseri ve sağlıklı kolon hücre hatlarına sitotoksik, apopitotik ve anjiogenetik etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Propolis örnekleri farklı çözgen ve yöntemlerle ekstre edilerek, farklı Lactobacillus plantarum suşları kullanılarak biyolojik transformasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Transformasyon sonrası tüm ürünlerin LC MS/MS'de içerik analizleri yapılmış ve daha sonra hücre kültürü çalışmalarına geçilmiştir. HCT-116 kolon kanseri hücre hattı ve CCD-841 CoN normal kolon epitelyal hücre hatları üzerinde propolisin sitotoksik, apopitotik ve anjiogenetik etkilerine bakılmıştır. Tüm propolis örnekleri deneylerimizdeki 28 paramere üzerinden değerlendirilmiş ve en etkili örnekler tespit edilmiştir. Çalışma sonucumuz ilk defa biyolojik transformasyonla alerjen içeriği düşürülmüş, bir ok örnekte diğer polifenollerin miktarı korunmuş veya artmış, kolon kanserinde daha etkili sitotoksik, apopitotik, anti poliferatik ve anti anjiyogenik bir etkiye sahip, sağlıklı kolon hücre hattını koruyan apiterapötik ürünün ortaya çıkmasını sağlamıştır. Çalışmamız tüm propolis örneklerinin spesifik hücre hattına duyarlı, polifenol içeriği ekstreye çıkaracak en iyi çözgeni belirlenmiş, ve kullanımı için güvenli doz aralığı belirlenmiş ürünlerin kanser tedavisinde kullanılmasını önermekte ve bunun propolis tedavisini daha özgün ve etkili hale getireceğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Propolis is a natural product where bees take benefit from its protective effects. The bees prepare the propolis from the resin-rich trees and plants by digesting the resin with saliva enzymes and mixing them with wax. Propolis protects the colony against antibacterial, antifungal and antiviral threats and prevents the bees from getting the disease. Propolis has been used for many years in the protection of human health due to its strong antioxidant, anti-inflammatory and anti-tumor effects. In addition to many benefits, certain components, especially caffeic acid esters and hydrosinamic acid esters, may cause various allergic complications. In our study, we aimed to investigate the cytotoxic, apoptic and angiogenetic effects of propolis on colon cancer and healthy colon cell lines. Propolis samples were extracted by different solvents and methods and biological transformation was performed by using different Lactobacillus plantarum strains. After transformation, content analysis of all products in LC ms / ms was made and then cell culture studies were started. The cytotoxic, apoptic and angiogenetic effects of propolis on HCT-116 colon cancer cell lines and CCD-841 CoN normal colon epithelial cell lines were investigated. All propolis samples were evaluated on 28 paramets in our experiments and the most successful samples were determined. The results of our study have reduced the allergen content by biological transformation for the first time, in many cases the amount of other polyphenols has been preserved or increased, and it has led to the emergence of an apitherapy product that protects the healthy colon cell line and a more effective cytotoxic, apoptotic, anti-polyesthetic and anti-angiogenic effect in colon cancer. Our study suggests that all propolis specimens are sensitive to the specific cell line, the best solvent to extract the polyphenol content, and recommends the use of products with safe dose range for the treatment of cancer and that this will make the propolis treatment more specific and