The relationship between bilateral official developmentassistance & donor's volume of export: Case study of Turkey
İki taraflı resmi kalkınma yardımları ile bağışçı ülkenin ihracat hacmi arasındaki ilişki: Türkiye örneği
  1. Tez No: 560557
  2. Yazar: ARAB DAİIR HASSAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ESRA DİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilateral official development assistance, export, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yapmakta olduğu kalkınma yardımlarının, yardımı alan ülkelere olan ihracatını nasıl etkilediğini araştırmaktır. Bu etkiyi test edebilmek için Uluslararası Ticarette Çekim Modeline başvurulmuştur. Bu bağlamda çalışma, Uluslararası Ticarette Çekim Modelini kullanarak, 2008-2017 yılları arasında yapılan Türk resmi kalkınma yardımlarının, Türkiye'ye ihracatı üzerindeki etkisini 65 alıcı ülke üzerinden incelemektedir. Çalışmada; 1- OLS, 2- Sabit Etki, 3-Rastgele Etki ve 4- Türkiye resmi kalkınma yardımları ile alıcı ülkelerin ihracat hacmi arasındaki ilişkiyi tanımlamak üzere kullanılan PPML olmak üzere dört tahmin yöntemi uygulamıştır. Araştırma sonucunda, GSYİH, mesafe ve ortak dil değişkenlerinin Geleneksel Çekim Modeli'nin genel varsayımlarıyla örtüştüğü görülmüştür. Bununla birlikte, Türkiye ve alıcı ülkelerin kişi başına düşen GSYH'sinin Türkiye'nin ihracat hacmini artırmada etkisinin daha az olduğu görülmüştür. Araştırma bulguları, iki taraflı resmi kalkınma yardımının %1 oranında artmasının, Türk Cumhuriyeti Devleti'nin alıcı ülkelere ihracatında % 0,04 oranında bir artış sağladığını göstermiştir. Türk Cumhuriyeti Devleti'nin resmi kalkınma yardımının kısmen veya tamamen ihracata bağlı olduğunu gösteren bir kanıt bulunmamakla birlikte, bu ampirik sonuçlar resmi kalkınma yardımlarının Türkiye ihracatı için yeni pazarların keşfedilmesinin olumlu olacağını göstermektedir. Bu gerekçe ile, resmi kalkınma yardımının kısmen ihracata bağlı olması durumunda, alıcı ülkelere yapılan
Özet (Çeviri)
This thesis examines the effect of Turkish official development assistance on Turkey exports to 65 recipient countries over the time period 2008 to 2017 with an application of the gravity model of international trade. The study applied four estimations methods; OLS, fixed effect, random effect and PPML to identify the association between Turkish official development assistance and the volume of export to sample of recipients. The results illustrated that estimations of the GDPs, distance and common language are in line with the general assumptions of the traditional gravity model. However, the GDP per capita income of Turkey and recipient countries was found a less significant impact on the volume of Turkey export. The main target of the study was to explore how the Turkish development aid affects its export to aid recipient countries. The results demonstrated that a 1% increase of bilateral official development assistance creates by 0.04% increase in Turkish export to recipients. Although there is no evidence showing that Turkish official development assistance is partly or completely tied to export, these empirical results indicated official development assistance explore new markets for Turkish exports. Therefore, the study presumes that if official development assistance is partly tied to export it will soar the volume of exports to recipients much favorably.