Sınıf öğretmenlerinin (2005-2015) yılları arasında eğitimde yapılan değişimler ve yenilikler hakkındaki görüşleri
Opinions of classroom teachers on the changes and innovations in education between 2005 and 2015
- Tez No: 560568
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 4+4+4 eğitim sistemi, Değişim, Değişim süreci, Fatih Projesi, Sınıf öğretmenleri, Yapılandırmacı öğretim yöntemi, Yenilik, Yenilikçi davranış, Öğretmenler, 4+4+4 education system, Change, Change process, Fatih Project, Class teachers, Constructivist teaching method, Innovation, Innovative behaviour, Teachers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma sınıf öğretmenlerinin 2005-2015 yılları arasında eğitimde yapılan köklü değişim ve yenilik hakkındaki görüşlerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma Konya ili merkez ilçelerindeki okullarda 2017- 2018 yılları arasında görev yapan 20 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Yapılandırmacı yaklaşımın öğrenciyi aktif kıldığı ve bu süreçte motivasyonun arttığı, kalıcı öğrenme gerçekleştirildiği, öğretmenin yol gösteren bir rehber olduğu ve eğitim programlarının yapılandırmacı yaklaşıma göre düzenlenmesine devam edilmesi belirtilmiştir. FATİH Projesi'nin alt yapı eksikliği giderildiğinde güzel bir uygulama olacağı, derslerin hızlı işlenmesine katkı sağladığı, öğrenmeleri somutlaştırdığı ve projeye alt yapı eksiklikleri giderilerek devam edilmesi belirtilmiştir. 4+4+4 eğitim sisteminin öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyine uygun olmadığı, ani alınan bir karar olduğu ve bu eğitim sistemine devam edilmemesi belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the viewpoints classroom teachers concerning the fundamental changes and innovations in 2005 -2015 educational years. This study was carried out with 20 classroom teachers in the schools of Konya province and its central districts during 2017-2018 educational years. The interview method that is one of the qualitative research methods is used during the surveys. The descriptive analysis method was used to analyse the obtained data. It is founded that the constructivist approach allows teachers to be a guide, the students to be more active, to reach high- motivation, to provide permanent learning for students and it has suggested that the programmes need to be regulated according to the constructivist approach. The results of the study show that Fatih Project will be a beneficial implementation and this application will provide the concretization of the concepts, a rapid way to perform lessons and to save time if the problems are solved concerning its inadequate of infrastructure. 4+4+4 Education system is considered to be a sudden decision and inappropriate for students in terms of preparedness. Therefore, it is stated that this education system is not implemented.