Fen bilimleri dersinde karikatür kullanımının öğrencilerin erişileri, sorgulayıcı öğrenme beceri algıları ve motivasyonlarına etkisi
The impact of using cartoons in science teachi̇ng on students' gains, perceptions of inquiry learning skills and motivations
- Tez No: 560569
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karikatür, erişi, sorgulayıcı öğrenme beceri algıları, motivasyon, Cartoons, learning gains, perceptions of the inquiry learning skills, motivation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmada 6. sınıf karikatürlerle zenginleştirilmiş fen bilimleri dersi vücudumuzdaki sistemler ünitesinin öğretiminin öğrencilerin erişileri, sorgulayıcı öğrenme beceri algıları ve motivasyonlarına etkisi incelenmiştir. Çalışmada ön testson test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma 2018-2019 eğitim öğretim yılı Konya il merkezinde bulunan bir devlet okulunun 6. sınıfında öğrenim gören biri deney biri kontrol grubu olmak üzere rastgele seçilmiş iki grup ile yürütülmüştür. Her iki grupta da deney öncesi ve deney sonrası ölçümler yapılmıştır. Deney grubundaki öğrencilere karikatürler ile zenginleştirilmiş Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı uygulanmıştır. Kontrol grubu öğrencilerine ise mevcut Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı uygulanmıştır. Dersler yapılandırmacı yaklaşıma Öğrencinin uygun olarak ve aynı öğretmen tarafından işlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen vücudumuzdaki sistemler ünitesi başarı testi ile sorgulayıcı öğrenme beceri algıları ölçeği ve fen öğrenmeye yönelik motivasyon ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada sonuç olarak ön testlerden elde edilen puanlar istatistiksel olarak incelendiğinde gruplar arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. 6 hafta süren uygulamanın ardından öğrencilere başarı testi, sorgulayıcı öğrenme beceri algıları ölçeği ve fen öğrenmeye yönelik motivasyon ölçeği yeniden son test olarak uygulanmıştır. Son testlerden elde edilen puanlar analiz edildiğinde öğrencilerin erişileri, sorgulayıcı öğrenme beceri algıları ve fen öğrenmeye yönelik motivasyonları arasında deney grubunun lehine anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the impact of using cartoons in the teaching of the systems unit in our body of 6th Grades Science Lesson on students' gains, perceptions of inquiry learning skills and motivations. Pre test-post test pattern and quasi-experimental desing by controlled group were employed. The study was conducted with two randomly selected groups at the sixth grade, one of which was a control group at a state school in Konya province during the 2018-2019 academic year. In both groups, pre-test and post-test measurements were performed. The curriculum of science course enriched with cartoons were applied to the students in the experimental group. For the control group students, the current science teaching program was applied. The lessons were taught in accordance with the constructivist approach and by the same teacher. In the study, the system unit achievement test developed by the researcher and the perceptions of inquiry learning skill scale and the motivation scale for learning science were used as data collection tools. As a result, when the scores obtained from the pre-tests were analyzed statistically, it was confirmed that; there was no significant difference between the control and experimental groups. After six weeks of the practice, the student's achievement test, perceptions of the inquiry learning skill scale and the motivation scale for the science learning were re-applied as the final test. When the scores obtained from the post tests were analyzed, it was concluded that there was a significant difference in favor of the experimental group among the students ' gains, the inquiry learning skills' perceptions and motivations towards the science learning.