Rinoplasti ameliyatı öncesi verilen eğitimin hastaların kaygı, ağrı ve memnuniyet düzeyine etkisi
The effect of preoperative education on the anxiety, pain, and satisfaction levels of the patients undergoing rhinoplasty
  1. Tez No: 560653
  2. Yazar: HANDAN TOPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİME MUCUK, UZMAN YALÇIN YONTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, ağrı, hasta memnuniyeti, hasta eğitimi, rinoplasti, Anxiety, pain, patient satisfaction, patient education, rhinoplasty
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmaya, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Ekim 2017 - Nisan 2018) ve Kayseri Şehir Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği'nde (Mayıs 2018 – Aralık 2018) açık teknik ile rinoplasti uygulanan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 79 hasta dahil edildi. Sekiz hasta çeşitli kişisel gerekçelerle çalışmadan çekilme kararı aldı. Müdahale grubuna (n= 36) ameliyattan bir gün önce kliniğin rutin uygulamalarına ek olarak ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemde görülebilecek olası yan etkiler, riskler ve ameliyatın seyri ile ilgili eğitim verildi. Kontrol grubunda (n= 35) ise rutin uygulamalar dışında herhangi bir işlem yapılmadı. Verilerin toplanmasında hasta tanıtım formu, durumluk-sürekli kaygı ölçeği, Newcastle hemşirelik bakımı memnuniyet ölçeği ve görsel kıyaslama ölçeği kullanıldı. Müdahale ve kontrol gruplarının ameliyat öncesi durumluk kaygı ölçeği puanları arasında anlamlı bir fark yoktu. Ancak müdahale grubunun ameliyat sonrası durumluk kaygı ölçeği puanının kontrol grubundan anlamlı bir şekilde düşük olduğu saptandı. Ayrıca müdahale grubunun hasta memnuniyet düzeyinin kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde yüksek olduğu ve kontrol grubunda kaygı düzeyi arttıkça hasta memnuniyet düzeyinin azaldığı gözlendi. Müdahale ve kontrol gruplarının ameliyat sonrası 6, 12 ve 24. saatlerde ölçülen ağrı puanları arasında anlamlı bir fark yoktu. Gruplara kendi içerisinde bakıldığında ise her iki grupta ameliyat sonrası dönemde ağrı puanlarında anlamlı bir azalma olduğu gözlendi. Sonuç olarak, ameliyat öncesi dönemde hastalara verilen eğitimin kaygı ve memnuniyet düzeylerinin kontrol altında tutulabilmesi ve iyileştirilebilmesi adına sistemli bir şekilde ve planlı olarak hemşireler tarafından verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study included 79 patients who accepted to participate in the study and have undergone a rhinoplasty procedure in the Plastic, Reconstructive, and Aesthetic Surgery Departments of Kayseri Training and Research Hospital (October 2017 - April 2018) and Kayseri City Hospital (May 2018 - December 2018). Eight patients withdrew from the study due to several personal reasons. In addition to the routine practice of the department, the experimental group (n= 36) was educated on the day before the surgery with a guide regarding pre- and post-operative course of the surgery and possible adverse effects and risks. In the control group (n= 35), no specific intervention was performed except for the routine procedures. The patient identification form, state-trait anxiety inventory, Newcastle satisfaction with nursing care scale and visual analog scale were used for data collection. Although there was no significant difference between the preoperative state anxiety scores of the experimental and control groups, it was found that the postoperative state anxiety score of the experimental group was significantly lower than the control group. Furthermore, it was observed that the level of patient satisfaction of the experimental group was significantly higher than the control group, and the level of patient satisfaction of the control group decreased as the level of anxiety increased. There was no significant difference between the pain scores measured at 6th, 12th, and 24th hours after the surgery of experimental and control groups. However, at the postoperative period, there was a significant decrease in the pain scores of both study groups. In conclusion, it is recommended that the preoperative education should be planned in a systematic and planned way by the nurses in order to control and improve the anxiety and satisfaction levels of the patients.