Sınıf öğretmenlerinin öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik uygulama yeterliliklerinin incelenmesi Afyonkarahisar örneği
Examination of classroom teachers' aplication competencies for students with learning difficulties (Example of Afyonkarahisar)
  1. Tez No: 560819
  2. Yazar: ŞÜKRAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Güçlüğü, Sınıf Öğretmeni, Öğretmen Yeterlilikleri, Learning Difficulty, Classroom Teachers, Teacher Competencies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik uygulama yeterliliklerini belirlemektir. Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Örneklem, seçkisiz amaçsal örneklem yöntemiyle belirlenmiştir. Örneklemi, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Afyonkarahisar İl merkezi, Şuhut ve İscehisar ilçe merkezleri ve köylerinde bulunan ilkokullarda görev yapan, gönüllü, 140 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Bu çalışmada,“Kişisel Bilgi Formu”ve“Öğrenme Güçlüğü Yaşayan Öğrencilere Yönelik Öğretmen Yeterliliği Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız örneklemlerde t-testi, tek yönlü varyans analiz (ANOVA) yöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin ½' sinin bireyselleştirilmiş eğitim programı ve özel eğitim programı mevzuatı ile ilgili hizmet içi eğitim almadıkları görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin ½'sinden fazlasının öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik eğitsel değerlendirme tanılama formu ve bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırladıkları bulunmuştur. Sınıf öğretmenlerinin 2/3'si ilgili materyal araç gereç desteği sağlanamadığını, eğitim ortamlarının öğrenme güçlüğü olan öğrencilere göre düzenlenebilir olmadığını belirtmiştir. Sınıf Öğretmenlerinin ½'si hizmet içi eğitimlerin olmasını talep ederken ¾'ü de her okulda rehber öğretmen ve/veya özel eğitim öğretmen desteğinin yetersiz olduğunu belirtmişlerdir.“Öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik sınıf öğretmenlerinin uygulama yeterlilikleri ölçeği”toplam puan ortalaması 93,13 ±10,75'dir. Sınıf Öğretmenlerinin ölçek alt boyut ve maddelerde sınıf içi uygulamalara yönelik yeterlilikleri büyük çoğunlukla“Çok Katılıyorum”düzeyinde bulunmuştur. Sınıf öğretmenlerinin, öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik uygulama yeterlilikleri arasında“cinsiyet, yılı ve daha önce eğitim alma durumlarına”göre anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the application competencies of classroom teacher for students with learning difficulties. The research is a descriptive study in screening model. The sample was determined by unselective purposive sampling method. The sample consisted of 140 volunteer teachers working in primary schools in Afyonkarahisar city center, Şuhut and Iscehisar district centers and villages in 2017-2018 academic year. In this study,“Personal Information Form”and“Teacher Competence Scale for Students with Learning Difficulties”were used. Data were analyzed with frequency, arithmetic mean, standard deviation, t-test in independent samples, one-way ANOVA test. According to the findings, the following results were reached. It was seen that ½ of the classroom teachers did not receive in-service training related to the individualized education program and special education program legislation. It was found that more than ½ of the classroom teachers prepared an educational evaluation form and an individualized training program for students with learning difficulties. Approximately 2/3 of the classroom teachers stated that the educational environment is not regulated according to the students with learning difficulties and that the relevant material and equipment support cannot be provided. While ½ of the classroom teachers requested in-service trainings, they stated that the guidance and psychological counseling teacher and / or special education teacher support was insufficient in each school. The total score average of classroom teachers' application competence scale for students with learning difficulties is 93.13 ± 10.75. Classroom teachers' competences for classroom practices in scale sub-dimensions and items were mostly found at the level of“Very Agree”. There was no significant difference between classroom teachers' application qualifications for students with learning difficulty in terms of“gender, year of professional experience and prior education”.